У НМУ завершився тиждень стоматологічного факультету

07.05.2024

Упродовж тижня у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця тривали дні стоматологічного факультету. У межах традиційного щорічного заходу відбулися тематичні лекції та майстер-класи, зустрічі з успішними, відомими фахівцями галузі. Протягом тижня у Стоматологічному медичному центрі у різних фахових заходах активну участь взяли студенти 1-5 курсів.

Ініціаторами події виступила Студентська рада факультету за підтримки деканату на чолі із професоркою Наталією Біденко та за сприянням усіх профільних кафедр. «Тиждень факультету» розпочався із  засідання Циклової методичної комісії зі спеціальності «Стоматологія», де визначалися перспективи навчання за освітньо-професійною програмою «Стоматологія», напрямки її вдосконалення, аспекти міжнародного співробітництва факультету, затверджувалися необхідні навчальні документи. Рішення ЦМК завжди спрямовані на підвищення якості підготовки майбутніх стоматологів.                        

Організатори «Тижня факультету» прагнули врахувати бажання та інтереси студентів. Напередодні під час опитування були визначені цікаві для студентів тематики та імена фахівців – випускників факультету, з якими   цікаво зустрітися. Так, лекторами стали відомі та успішні випускники факультету різних років. Зокрема доцент Національного університету охорони здоров’я України імені П.Л. Шупика Валерій Бургонський, який 50 років тому завершив навчання у НМУ, тоді ще Київському медичному інституті. Сьогодні він відомий вчений, автор багатьох книг, присвячених фізіотерапевтичному методу лікування в стоматології. Під час лекції він розповів про використання природних чинників у лікуванні стоматологічних захворювань, ознайомив учасників зустрічі із науково обґрунтованим баченням ролі фізіотерапії у сучасній стоматологічній науці і практиці.

Чималий інтерес у студентів викликала і мотиваційна лекція випускника факультету Ігоря Казьо, який відомий в Україні і за її межами як визнаний фахівець у галузі естетичної стоматології. Він ознайомив слухачів із цікавими клінічними кейсами зі своєї практики, а також розповів про волонтерську діяльність заснованої ним клініки, спрямовану на надання стоматологічної допомоги воїнам ЗСУ. Також Ігор Казьо запропонував студентам долучатися до цієї роботи у ролі асистента лікаря-стоматолога.

Цікавою видалася зустріч і з молодим успішним стоматологом Богданом Кушніром, який всього кілька років тому завершив навчання у нашому Університеті. У студентські роки Богдан сумлінно навчався, брав участь у діяльності студентського активу факультету та Університету, активно займався спортом, неодноразово виступав за футбольну збірну НМУ і був одним з найкращих бомбардирів на футбольному полі. А сьогодні – він власник відомої стоматологічної клініки. Студенти з цікавістю дослухалися до його практичних порад, зокрема як знайти себе в обраній професії.

Готуючи майстер-класи, профільні кафедри обирали теми, що потребують поглибленого вивчення та важливі для самостійної практичної діяльності майбутніх стоматологів. Фахівці кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології організували два майстер-класи. Перший був присвячений плануванню клінічного кейсу з використанням елайнерів, з презентацією на цю тему виступила випускниця нашого факультету, нині представниця фірми «Cristaline» Ольга Глушченко. Другий майстер-клас із інтраорального сканування в ортодонтії провели спільно з фахівцями ортодонтичного центру «Промед». Представник цього центру Олег Суздальцев та асистентка кафедри Вероніка Ганчук ознайомили учасників із методом інтраорального сканування і надали можливість студентам самостійно провести сканування у ортодотичного пацієнта. Фахівці кафедри ортопедичної стоматології під час свого майстер-класу запропонувала майбутнім стоматологам взяти участь у майстер-класі з інтраорального сканування на етапах ортопедичної реабілітації. Доцент Андрій Михайлов ознайомив студентів із новітнім сучасним методом, що дозволяє створювати цифрові відбитки за допомогою внутрішньоротового 3-D сканера.

Викладачі кафедри дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань організували для учасників три майстер-класи. Один з них був присвячений менеджменту пацієнта дитячого віку в умовах загального знеболення. Професорка Ольга Коваль розповіла майбутнім стоматологам про важливість індивідуального підходу до лікування дітей різного віку, а згодом студенти відвідали кабінет надання допомоги пацієнтам в умовах загального знеболення, де оволодівали практичними навичками навчання дітей гігієні порожнині рота. Найактивніші студенти отримали додаткові сертифікати на індивідуальні майстер-класи від фахівців кафедри. Викладачі цієї ж кафедри, професори Олена Остапко та Григорій Сороченко запропонували студентам майстер-клас по створенню персонального плану профілактики карієсу зубів, де учасники за допомогою сучасного обладнання та новітніх методик прогнозували ризики виникнення карієсу, розробляли індивідуальні плани профілактики та лікування. Третій майстер-клас фахівці дитячої стоматології присвятили опануванню студентами практичних навичок із використанням стандартних коронок у дітей, його провели викладачі з великим досвідом практичної роботи, асистенти Олександр Лютіков та Емір Чегертма.

Асистенти кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії дитячого віку Вікторія Ододюк та Олег Шафета навчали студентів майстерності накладання швів у хірургічній стоматології на біологічних препаратах. Майбутні стоматологи самостійно накладали шви, проводили первинну обробку рани.

Чимало майбутніх стоматологів відвідали кілька майстер-класів і побували на багатьох лекціях. Деканка факультету, професорка Наталія Біденко зазначила, що «Дні факультету» об’єднують студентів у бажанні підвищити свій фаховий рівень, отримати нові знання і більше дізнатися про рідний Університет.

Пресцентр НМУ