УКРАЇНСЬКО-ПОЛЬСЬКА СПІВПРАЦЯ НАУКОВЦІВ У СФЕРІ ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

27.05.2015

24-27 травня 2015 р. у м. Люблін (Польща) в рамках Днів соціальної медицини та громадського здоров’я пройшов  Конгрес з питань охорони здоров'я на селі.
Співорганізаторами міжнародного форуму виступили Інститут медицини села в м. Люблін, який відзначав 60-річчя з дня заснування,  та Всепольське Товариство соціальної медицини і громадського здоров’я, якому виповнилося 100 років. Тематика конференції передбачала обговорення широкого кола питань охорони здоров’я, у т.ч. формування політики в охороні здоров’я, надання медичних і соціальних послуг сільському населенню, боротьби з хворобами цивілізації та чинниками ризику їх розвитку, профілактики інвалідності, скорочення нерівності в здоров’ї, розвитку сучасних телемедичних технологій тощо.
В роботі форуму взяли участь науковці та організатори охорони здоров’я з семи країн Європи, у т.ч. Білорусі, Італії, Польщі, Словаччини, України,Чехії, Швеції. 
Пленарне засідання урочисто відкрила директор Інституту медицини села, професор Івона Бояр. 

З вітальним словом до учасників конференції звернувся міністр сільського господарства і розвитку села  Марек Савицький, голова Всепольського Товариства соціальної медицини і громадського здоров’я, професор Алфред Овоц, президент Народного фонду здоров’я Тадеуш Єдрзейчук та інші почесні гості.
Від української делегації наукову спільноту привітали завідувач кафедри організації охорони здоров’я та соціальної медицини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, професор Тетяна Грузєва та завідувач кафедри управління охороною здоров’я Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, професор Олег Любінець.
З програмною доповіддю про історію становлення і сьогодення Інституту медицини села виступив заступник директора з наукової роботи професор Анджей Войтчак. 
Пленарні засідання включали 5 наукових доповідей, а  також 5 лекцій провідних вчених у галузі соціальної медицини з актуальних проблем громадського здоров’я та дві панельні дискусії
Надзвичайно насичена програма конгресу передбачала роботу 9 секцій, на яких було заслухано 96 доповідей.
Також учасники форуму мали змогу ознайомитися з матеріалами 24 стендових доповідей.

Українські вчені з чотирьох ВМНЗ України представили результати своїх досліджень з питань громадського здоров’я у 13 доповідях. Науковцями НМУ імені О.О.Богомольця було зроблено 6 доповідей, які викликали значний інтерес і жваве обговорення. Усі заслухані науові роботи опубліковано в матеріалах конгресу.
Після завершення презентацій відбулося зацікавлене обговорення, обмін міркуваннями, досвідом вирішення актуальних наукових проблем. 
Під час проведення форуму було досягнуто домовленостей про співпрацю між кафедрами соціальної медицини та громадського здоров’я українських, польських, словацьких та білоруських ВМНЗ, а також науковими установами цих країн у науковій  та освітній сферах.