У НМУ провели мультидисциплінарну конференцію з менеджменту пацієнтів

29.02.2024

Учасники ІІІ науково-практичної конференції з міжнародною участю «Мультидисциплінарний підхід до ведення пацієнтів з метаболічними порушеннями», що днями відбулася в нашому Університеті, підсумували наявні медичні практики та узагальнили передовий світовий досвід з діагностики, лікування та профілактики метаболічно-асоційованих захворювань і низки коморбідних станів. Захід організували фахівці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з Академією внутрішньої медицини і Польським медичним товариством в Україні імені А.С. Свінціцького.

Цікавий і насичений інноваційними практиками дводенний науково-освітній форум привернув до себе значну увагу медичної спільноти. Понад 8000 медиків з усіх регіонів України долучилися до заходу, щоб поглибити свої знання та компетентності. Відомо, що метаболічні порушення набувають все більшого поширення у світі, зокрема і в нашій країні, а лікарям різних спеціальностей, насамперед загальної практики, доволі часто доводиться мати справу з такими пацієнтами.

Загалом відбулося дев’ять секційних засідань за активної участі співробітників нашого Університету. Піднімалися питання міждисциплінарного менеджменту пацієнтів зі стеатотичною хворобою печінки, цукровим діабетом, дефіцитом вітаміну D, захворюваннями щитоподібної залози, подагрою, різними коморбідними станами при метаболічних порушеннях. Із сучасним станом справ у цій царині знань слухачів ознайомили професори Андрій Кваченюк, Юлія Комісаренко, Леонід Пінський, Галина Соловйова, доцент Ігор Свінціцький, асистентки Катерина Кваченюк і Олена Погребняк, а також інші відомі вчені. Про особливості ведення хворих на неалкогольну жирову хворобу печінки залежно від стадії захворювання доповіла професорка Грейс Вонг з Китайського університету Гонконгу, яка є директоркою Центру аналітики медичних даних і президентом Гонконзької асоціації з вивчення захворювань печінки.

В межах конференції відбулися також два практичних майстер-класи: «Радіологічна діагностика захворювань гепатобіліарної системи» і «Сучасні стандарти надання медичної допомоги при захворюваннях внутрішніх органів». Під час першого з них учасники під керівництвом доцента Володимира Богомаза і завідувачки відділення променевої діагностики та променевої терапії Університетської клініки НМУ Наталії Зюзь опановували методику виконання ультразвукової еластометрії та стеатометрії печінки. Тренери другого майстер-класу, серед яких професорка Галина Соловйова, доценти Галина Михальчишин та Ігор Свінціцький, навчали учасників сучасним алгоритмам діагностики, лікування та профілактики артеріальної гіпертензії, цукрового діабету, стеатотичної хвороби печінки, асоційованої з метаболічною дисфункцією, остеоартриту.

Проведення подібних заходів ще раз підкреслює їх важливість для практичної ланки охорони здоров’я, тому організатори вже приступили до підготовки наступного науково-освітнього форуму – Національного терапевтичного конгресу з міжнародною участю «AIM 2024» («Advances in Internal Medicine – Досягнення у внутрішній медицині»), що відбудеться 24-26 квітня цього року.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету