Дослідження аспірантки НМУ оптимізує обстеження дітей для виявлення відповідних патологій

28.02.2024

27 лютого аспірантка Національного медичного університету імені О.О. Богомольця Майя Альюсеф захистила дисертаційну роботу «Клініко-патогенетичні аспекти гормональних порушень та патології сну у дітей з метаболічним синдромом». Молода вчена вирішила актуальне завдання сучасної педіатрії, зокрема з підвищення ефективності діагностики зазначених порушень та патології шляхом розробки відповідного алгоритму дій з обстеження дітей з метаболічним синдромом.

Метаболічний синдром (МС) є комбінацією станів, що часто виникають разом і підвищують ризик розвитку діабету, інсульту та серцево-судинних захворювань. Сучасні дослідження свідчать про двонаправлений зв’язок між порушенням сну та метаболічним синдромом. Порушення сну руйнує баланс нейроендокринної системи. Під впливом кортизолу, викликаного порушенням сну, спостерігається підвищення артеріального тиску, рівня глюкози в крові, зменшення чутливості тканин до інсуліну, розвивається інсулінорезистентність та артеріальна гіпертензія.

Під час засідання спеціалізованої вченої ради, під головуванням завідувача кафедри педіатрії післядипломної освіти НМУ, професора Юрія Марушка, відзначалося, що дисертаційна робота Майї Альюсеф є фрагментом науково-дослідницької роботи кафедри педіатрії №4 «Розробка критеріїв діагностики та обґрунтування лікувальної тактики метаболічних порушень при патології серцево-судинної, ендокринної та сечової системи у дітей». Дисертаційне дослідження аспірантка розпочинала за наставництва відомого вченого-педіатра Віталія Майданника, який, на жаль, рано пішов із життя, та надалі продовжила його під керівництвом професорки кафедри педіатрії №4 Аліни Чуриліної.

У межах наукової роботи задіяли 137 дітей віком від 10 до 17 років. Майя Альюсеф вивчила особливості клінічних проявів метаболічного синдрому у дітей з метою ідентифікації пацієнтів з порушенням сну, дослідила стан вуглеводного та ліпідного обміну, визначила групи важкості метаболічних порушень, зокрема, особливості різних варіантів перебігу метаболічного синдрому згідно з відповідними критеріями діагностики. Вона окреслила кореляційні зв’язки клініко-інструментальних і лабораторних показників у дітей з метаболічним синдромом.

Так, кластеризація груп важкості метаболічних порушень у дітей та підлітків з метаболічним синдромом надає можливість раннього виявлення груп ризику пацієнтів, дозволяє індивідуалізувати підходи до лікування та моніторингу дітей з цими порушеннями. Аспірантка НМУ розробила алгоритм дій педіатра при діагностиці метаболічного синдрому з урахуванням важкості метаболічних розладів і порушення сну. На додаток до загальноприйнятих критеріїв встановлення метаболічного синдрому, вона рекомендує визначати окружність шиї, розраховувати співвідношення окружності талії до зросту, оцінювати ступінь положення язика за Фрідманом і проводити полісомнографічне дослідження.

Результати наукових розробок дисертантки впроваджено у навчально-методичний процес НМУ імені О.О. Богомольця під час викладання дисципліни «Педіатрія з дитячими інфекційними  хворобами».

Одноголосним рішенням спеціалізованої вченої ради аспірантці присуджено науковий ступінь доктора філософії з галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 228 «Педіатрія».

Бажаємо Майї Альюсеф подальшої плідної роботи та нових наукових відкриттів!

Пресцентр НМУ