У НМУ завершився шостий тиждень тренінгів для медичних працівників ЕМД

26.02.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця вже шоста група лікарів і середнього медичного персоналу підвищила фахові компетентності щодо підходів до надання екстреної медичної допомоги (ЕМД) пацієнтам/постраждалим різних вікових груп при невідкладних станах і травматичних пошкодженнях. Теоретичними знаннями та практичними навичками згідно з європейськими стандартами надання ЕМД на ранньому госпітальному етапі оволоділи фахівці з Полтавської, Київської, Дніпропетровської, Рівненської та Миколаївської областей. Синергія зусиль медичних працівників на тренінгу приносить плідні результати.

Під час масштабного заходу, що реалізується за ініціативи Міністерства охорони здоров’я України та за фінансування Світового банку у рамках проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей», медичні працівники опановували розширені реанімаційні заходи, засвоювали менеджмент критичного пацієнта, як дорослого, так і дитини.

Інтенсивний курс допоміг медикам поглибити знання з медико-правових та етичних аспектів надання екстреної медичної допомоги. Вони навчалися розпізнавати чинники, що загрожують життю, усувати або зменшувати їхній негативний вплив на організм людини. Також оцінювали стан постраждалого, здійснювали кваліфіковані заходи з надання ЕМД постраждалим різних вікових груп при невідкладних станах, надавали ефективну допомогу при травмах різного походження і локалізації. При умовних масових ураженнях виконували медичне сортування та надавали екстрену медичну допомогу.

Учасник тренінгу, завідувач відділення інтенсивної терапії Миргородської лікарні інтенсивного лікування Олександр Сябрук відзначає, що всім медичним працівникам треба постійно навчатися, а найцінніше у будь-якому навчанні — практичні навички. Необхідні фахові компетентності, за його словами, учасники здобували «вручну» на манекенах, симуляційних тренажерах з використанням сучасного обладнання. Враження від процесу навчання, уміння експертів-тренерів поєднувати теорію з практикою, форми подачі матеріалу лише позитивні.

Підвищив свій професійний рівень, навчаючись на потужній базі Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ, і Валентин Дмитренко, лікар-анестезіолог відділення екстреної медичної допомоги лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька». Він наголошує, що разом із колегами дізнався багато пізнавальної, актуальної та професійної інформації. Учасники взяли участь у відпрацюванні окремих елементів, як з реанімації, так і транспортування пацієнтів, отримали цінний практичний досвід в умовах, наближених до реальних. Кожен мав можливість ставити уточнюючі запитання, відпрацьовувати практичні навички під час вирішення різних ситуаційних завдань.

Високий організаційний і навчально-методичний рівень заходу відзначає і завідувачка відділення екстреної невідкладної медичної допомоги Вишгородської центральної районної лікарні Катерина Гордієнко. Вона переконана, що отриманий досвід застосовуватиме на практиці та передасть колегам набуті, зорієнтовані на міжнародну практику, знання щодо алгоритмів дій з надання ЕМД.

Персонал Миргородської лікарні інтенсивного лікування, Першотравенської та Дубенської міських лікарень, лікарні інтенсивного лікування «Кременчуцька», Вишгородської центральної районної лікарні, Ірпінської центральної міської та Миколаївської обласної дитячої клінічної лікарень успішно опанував курс та отримав відповідні сертифікати.

Наразі розпочала навчання нова група слухачів тренінгу з Рівненської, Полтавської та Черкаської областей.

Пресцентр НМУ