Студенти-гуртківці розглянули профілактичні та клінічні аспекти надлишку натрію в організмі

16.02.2024

Днями відбулося спільне засідання студентських наукових гуртків (СНГ) кафедр нефрології та урології Інституту післядипломної освіти і гігієни та екології Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Гуртківці розглянули профілактичні та клінічні аспекти надлишку натрію в організмі людини, представили результати власних досліджень щодо шкоди для організму від вживання продуктів зі значним вмістом цієї речовини.

Під час спільного засідання СНГ увагу студентів-гуртківців звернули на дві форми натрію: хлорид натрію, що штучно додається до харчових продуктів, і глутамат натрію, що набув популярності, зважаючи на поширення далекосхідної (японської та китайської) кухні у світі.

Під час заходу наголошували, що хлорид натрію має важливе значення для нормальної роботи м’язів та нервової системи. Він потрапляє в організм з їжею і напоями та регулює об’єм позаклітинної рідини. На жаль, сьогодні громадяни нерідко надають перевагу не якісній домашній їжі, а обробленому м’ясу, напівфабрикатам і фастфуду, що становить небезпеку для здоров’я, бо такі продукти містять надмірну кількість солі. Надлишок натрію сприяє затримці в організмі рідини, виникають набряки, до того ж посилюється спазм судин, що небезпечно для тих, хто страждає захворюваннями серця і судин.

Студентки медичного факультету №1 представили гуртківцям доповіді з результатами власних досліджень та сучасною інформацією з проблемних питань вживання значної кількості натрію. Про гігієнічну оцінку вмісту штучно доданого хлориду натрію у харчуванні студентів-іноземців Університету розповіла другокурсниця Оксана Полюхович. А студентка 3 курсу Олександра Руденко представила інформативну доповідь «Натрій і нирки. Вплив на серцево-судинну систему».

Розглядаючи тему профілактичних та клінічних аспектів надлишку натрію в організмі людини, майбутні лікарі поглибили знання з фізіології, патології, лабораторної діагностики. Вони обговорили важливість профілактичних аспектів у роботі з пацієнтами, вдосконалення навичок надання профілактичних рекомендацій щодо поліпшення якості життя і модифікації харчових звичок.

Принагідно нагадуємо, що інформацію про студентські наукові гуртки НМУ імені О.О. Богомольця можна знайти за посиланням: https://nmuofficial.com/studentu/studentski-naukovi-gurtky/

Пресцентр НМУ за інформацією СНГ кафедр нефрології та урології

Інституту післядипломної освіти і гігієни та екології

Навчально-наукового інституту громадського здоров’я та профілактичної медицини