У НМУ посилюють освітні можливості симуляційного навчання

03.01.2024

Навчання на симуляторах дозволяє відпрацювати клінічні компетентності лікаря, засвоїти їхній алгоритм, змоделювати різноманітні ситуації, які можуть виникнути при діагностиці, наданні невідкладної медичної допомоги та лікуванні пацієнтів. У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця для цього створено Навчально-науковий центр медичних симуляцій, який інтегрував вже існуючі підрозділи, оснащені за стандартами кращих європейських центрів медичних симуляцій, в єдину структуру. Тут завдяки сучасному обладнанню і реорганізаційним змінам близько 200 студентів, лікарів-інтернів і курсантів можуть одночасно відпрацьовувати клінічні компетентності.

Головним завданням Центру є забезпечення високого рівня та якості фахової медичної підготовки всіх категорій здобувачів медичної освіти шляхом комплексного відпрацювання практичної складової програм навчальних дисциплін задля підготовки професійного фахівця, готового застосувати у клінічній ситуації свої знання і практичні навички.

Нині у Центрі використовуються сучасні тренажери, муляжі, фантоми для лікування та профілактики різних нозологій. Особлива увага керівництва НМУ зосереджується на оволодінні студентами практичних навичок із діагностики невідкладних станів і наданні якісної екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі дорослим і дітям у відповідності до стандартів та протоколів МОЗ України. За участі викладачів клінічних кафедр Університету здобувачі освіти відпрацьовують практичні компетенції та складають об’єктизовані структуровані клінічні іспити (ОСКІ).

Навчання студентів у Центрі починається з освоєння загальномедичних маніпуляцій: різних видів ін’єкцій, десмургії, догляду за ранами різного характеру, катетеризації сечового міхура, встановлення шлункового зонду. Надалі здобувачі освіти переходять до освоєння специфічних навичок, починаючи від в’язання вузлів та ушивання ран і закінчуючи відпрацюванням ендоскопічних технік. Також опановують різноманітні навички з акушерства та гінекології: вагінальний огляд, вимірювання розмірів тазу, приймання пологів різного типу, навички з різноманітних невідкладних станів – зупинка серцевої діяльності, надання невідкладної допомоги пацієнтам із політравмою.

Симулятори мають по декілька програм для відтворення близьких до реальних фізіологічних і патологічних процесів в організмі людини. У будь-який момент можна зупинити процес, що вивчається, повернувшись на вихідну позицію, почати все з початку і багаторазово його повторити. Здобуті під час роботи з симуляторами навички є одним з важливих механізмів, що формує лікарське мислення.

Варто зазначити, що практично на усіх на клінічних кафедрах НМУ також організовані симуляційні кабінети (станції). Це значно знижує ймовірність лікарських помилок у процесі трудової діяльності.

В Університеті планується подальше впровадження передового досвіду роботи медичних ЗВО та розширення використання симуляційних методів навчання на післядипломному рівні. Цьому сприяє також співпраця з Варшавським медичним університетом та Симуляційним медичним центром Люблінського медичного університету.

За матеріалами газети «Медичні кадри»