У НМУ готують реабілітаційних фахівців відповідно до міжнародних стандартів

02.01.2024

Сьогодні значним викликом для медицини стала кількість поранених, що з кожним днем збільшується в Україні. Тому є значна потреба у кваліфікованих реабілітологах. У 2023 році у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця збільшили обсяг підготовки фахівців з реабілітації. Зокрема, на підготовку фахівців за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація» за освітнім ступенем бакалавр виділили 100 додаткових бюджетних місць, за освітнім ступенем магістр – 50.

Варто зауважити, що етап підготовки сучасних реабілітаційних фахівців (фізичних терапевтів, ерготерапевтів), в перспективі — терапевтів мови та мовлення — розпочався у 2014 році після прийняття нового Закону України «Про вищу освіту» та введення у 2015 році спеціальності «Фізична терапія, ерготерапія» у перелік галузей знань та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

Фізичний терапевт є фахівцем, який допомагає людям після отриманих травм і захворювань повернутися до повноцінного життя. У нашому Університеті мають достатній досвід для підготовки кваліфікованих фахівців, адже на кафедрі фізичної реабілітації та спортивної медицини, яку очолює професорка Олена Дорофєєва, вже восьмий рік готують фахівців за спеціальністю 227 «Терапія та реабілітація». Кафедра має 16 клінічних баз, серед яких – власний реабілітаційний центр Університетської клініки НМУ та нова клінічна база кафедри у спортивному комплексі Університету з необхідним сучасним обладнанням. Підготовка здобувачів вищої освіти за цією спеціальністю відбувається за двома рівнями. Перший рівень – бакалаврський (тривалість навчання становить 4 роки), коли студент здобуває кваліфікацію асистента фізичного терапевта. А другий – магістерський (тривалість навчання становить 2 роки) з отриманням спеціальності фізичного терапевта.

Під час навчання студенти опановують практичні навички з основ фізичної терапії; біомеханіки та клінічної кінезіології; обстеження, методів оцінки та контролю у фізичній терапії; лікувального масажу та мануальної терапії; реабілітаційного менеджменту при захворюваннях серцево-судинної, дихальної та нервової систем й опорно-рухового апарату. Вони працюють з пацієнтами різного віку, зокрема й надають допомогу військовослужбовцям у військових шпиталях. А кількість охочих опанувати цю конкурентоспроможну спеціальність у НМУ з кожним роком зростає.

Як повідомляють у Міністерстві освіти і науки України, наразі триває робота над оновленням стандартів вищої освіти та погодженням їх із новим нормативно-правовим документом. Зокрема, йдеться про затвердження спеціалізацій 227.01 «Фізична терапія» та 227.02 «Ерготерапія» у Переліку спеціалізацій підготовки здобувачів вищої освіти ступеня магістра за спеціальністю 227 «Фізична терапія, ерготерапія». Також формування окремого переліку компетентностей та результатів навчання за спеціалізаціями 227.1 «Фізична терапія» та 227.2 «Ерготерапія» на рівні бакалавра, що додатково наближає стандарт до міжнародних вимог. Відбувається формування колективу авторів для визначення особливостей підготовки на другому магістерському рівні за спеціалізацією 227.3 «Терапевт мови та мовлення».

Наразі діє платформа реабілітаційної спільноти «Rehabilitation Community», де зареєстровані групи для українських фахівців із реабілітації. З серпня 2023 до лютого 2024 проходить тренінгова програма з розвитку клінічних навичок для цих фахівців. Програма поєднує курси Physiopedia Plus, які зареєстровані в Центрі тестування і за які можна отримати бали безперервного професійного розвитку, і менторські сесії від міжнародних фахівців з реабілітації при складних травмах, опіках і загоєнні ран. Крім цього, з 2024 року у планах — запровадити єдиний державний кваліфікаційний іспит для випускників програм спеціальності 227.

Потреба у фахових реабілітологах і надалі зростатиме. Сотні тисяч людей після травм та хвороб потребують реабілітації, що спроможна підвищити якість їхнього життя. Запрошуємо майбутніх абітурієнтів НМУ вступати на цю соціально необхідну спеціальність. За детальною інформацією звертайтеся на кафедру фізичної реабілітації та спортивної медицини: проспект Берестейський, 34 (спортивний комплекс), тел.: (044) 454-49-75.

Пресцентр НМУ за інформацією МОН