Фахівці НМУ спільно із закордонними колегами організували міжнародний конгрес

29.12.2023

Міжнародний конгрес «Квадро», присвячений тематиці тривожних станів в умовах війни та постковіду, провели нещодавно в онлайн-форматі. Захід організували за підтримки фахівців з ментального здоров’я зі Сполучених Штатів Америки та Нідерландів. Головою оргкомітету виступив директор Інституту психічного здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Олег Чабан.

До участі у конгресі долучилися науковці з університету Флориди, Ортопедичного центру Санта-Барбари, Амстердамського вільного університету, Української військово-медичної академії, Ужгородського національного університету, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Київського медичного університету, лікарі-спеціалісти різних сфер медицини: психотерапевти, неврологи, інфекціоністи, імунологи, онкологи, гінекологи, терапевти, сімейні лікарі. Більшість доповідей учасники присвятили посттравматичному стресовому розладу (ПТСР) та його діагностиці, а також постковідному синдрому, проблемам пов’язаним з хронічною втомою та депресією.

Зокрема, доцентка університету Флориди Аліа Снайдер розповіла про неврологічні розлади у пацієнтів у результаті травматичних контузій та зосередила увагу присутніх на лікувальних підходах. Невролог, спеціаліст з черепно-мозкових травм Ортопедичного центру Санта-Барбари Даніель Рафі ознайомив учасників наукового зібрання з оцінками травматичних ушкоджень центральної нервової системи. Доцентка кафедри клінічної психології Амстердамського вільного університету Ірина Франкова виступила з доповіддю стосовно цифрових рішень у контексті психологічних травм від війни в Україні.

Олег Чабан подякував колегам за активну участь у підготовці наукового заходу у такий непростий для України період та провів серію лекцій на тему посттравматичного розладу, зосереджуючись на викликах війни у діагностиці та лікуванні. Зокрема, професор озвучив тему відтермінованої медицини в умовах COVID-19, війни та її наслідків, які можна реалізувати у довгостроковій перспективі. Він також розкрив питання колективної травми та наголосив на її зв’язку з проявами соматичної патології. А завідувачка кафедри ендокринології НМУ, професорка Юлія Комісаренко представила доповідь на тему дефіциту   вітаміну D, наслідкам нестачі цього вітаміну в організмі та ефективним способам її корекції.

Доповіді представників інших українських ЗВО стосувалися нейрокогнітивних наслідків війни та варіантів їх вирішення, діагностики тривожних станів, впливу посттравматичного стресового розладу на імунну систему, хронічних болів та безсоння.

Сьогодні, коли Україна відчуває підтримку усього цивілізованого світу у боротьбі проти військової агресії, кожна подія, що підтримує нашу єдність і професіоналізм, є важливою. Саме тому міжнародний конгрес «Квадро» став затребуваною платформою для інтерактивного спілкування лікарів у пошуку дієвих відповідей на важливі виклики сьогодення.

Пресцентр за інформацією Інституту психічного здоров’я НМУ