Майбутніх фармацевтів у НМУ навчають провідні експерти в галузі фармації

26.12.2023

Нещодавно для студентів 5-го курсу фармацевтичного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відомі українські експерти у галузі фармації провели онлайн-лекції зі стандартизації лікарських засобів. Йшлося про Державну Фармакопею України та сучасні методи, які зазвичай використовуються для контролю якості ліків.

Лекцію провели доцент кафедри хімії ліків та лікарської токсикології НМУ, завідувач лабораторії фармацевтичного аналізу Державного експертного центру МОЗ України Олександр Бурмака та старша наукова співробітниця Державної науково-дослідної лабораторії з контролю якості лікарських засобів Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва Олена Кузнецова. Варто зазначити, що фахівці кафедри хімії ліків та лікарської токсикології НМУ більше 10 років плідно співпрацюють з різноманітними лабораторіями, а їх співробітники беруть активну участь у освітньому процесі з підготовки випускних кваліфікаційних робіт студентів. Таким чином, випускники фармацевтичного факультету отримують теоретичні та практичні знання, які в майбутньому використовують для працевлаштування. До речі, серед фахівців лабораторій Києва працює чимало випускників фармацевтичного факультету НМУ імені О.О. Богомольця.

Під час онлайн-лекцій Олена Кузнецова детально розповіла студентам про головний стандарт фармацевтичної галузі – Державну Фармакопею України, яка містить загальні вимоги до лікарських засобів, фармакопейні статті, а також методики контролю якості лікарських препаратів. Розглядалися вимоги, які є обов’язковими для усіх підприємств і установ України, що виготовляють, зберігають, контролюють і реалізують лікарські засоби. Лекторка акцентувала увагу присутніх на питаннях виготовлення та перевірки якості ліків, встановлення вимог до сировини, що сприяє впровадженню в Україні сучасних міжнародних стандартів якості лікарських засобів та їх інтеграції до світового фармацевтичного ринку.

Лекція Олександра Бурмаки стосувалася використання хроматографічних та спектральних методів для ідентифікації, випробувань на чистоту та кількісне визначення при стандартизації лікарських засобів. Студенти ознайомилися з принципами зазначених методів, які становлять 90% сучасного фармацевтичного аналізу, обладнанням, яке використовується для їх проведення, особливостями підготовки зразків лікарських засобів та іншими процедурними аспектами роботи. Майбутні фармацевти перейняли важливі практичні знання від лекторів, які щодня виконують фармацевтичний аналіз лікарських засобів та дієтичних добавок у лабораторних умовах.

У поточному навчальному році фахівцями кафедри хімії ліків та лікарської токсикології нашого Університету заплановано виконання більше 10-ти випускних кваліфікаційних робіт на базі Державної науково-дослідної лабораторії з контролю якості лікарських засобів Інституту громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва та лабораторії фармацевтичного аналізу Державного експертного центру МОЗ України під керівництвом провідних наукових співробітників.

За інформацією кафедри хімії ліків та лікарської токсикології