Дослідження науковиці НМУ сприятиме покращенню якості життя жінок

14.12.2023

13 грудня у Національному медичному університеті імені О.О  Богомольця на засіданні спеціалізованої вченої ради під головуванням завідувача кафедри акушерства і гінекології №1, професора Дмитра Говсєєва ще одна молода вчена НМУ захистила дисертацію. Тема наукового дослідження Марини Пучко стосувалася стресового нетримання сечі (СНС) та є дуже актуальною у сучасній гінекологічній практиці. До 50% жінок у віці понад 40 років мають СНС, що знижує якість їх життя, викликає психологічні розлади, обмежує фізичну активність та порушує соціальні відносини.

Публічний захист дисертації «Особливості менеджменту стресового нетримання сечі у жінок пізнього репродуктивного та пременопаузального віку» на здобуття аспіранткою ступеня доктора філософії відбувався у змішаному форматі. Присутні на заході відзначили, що подібних досліджень, як в Україні, так і за кордоном проводиться дуже мало. Водночас, регламентовані сучасними настановами терапевтичні підходи до корекції зазначеного стану демонструють недостатню ефективність. В Україні кількість жінок, які страждають на стресове нетримання сечі неухильно зростає і ця проблема вже перейшла із суто медичної у площину медико-соціальної проблеми. Тож фахівчиня поставила за мету покращити якість життя жінок пізнього репродуктивного та пременопаузального віку з СНС шляхом патогенетично обґрунтованого застосування лазерної терапії. Для реалізації наукової мети вона виконала ґрунтовні дослідження, що базувалися на спостереженні 189 пацієнток з СНС вікової групи від 45 до 55 років.

Рецензентами дисертаційної роботи виступили фахівчині кафедри акушерства і гінекології №1 нашого Університету доцентки Олександра Загородня і Ольга Прощенко. Вони відзначили, що аспірантка Марина Пучко вперше виконала комплексну оцінку якості життя, психоемоційного стану та статевого життя пацієнток у пізньому репродуктивному та пременопаузальному віці зі стресовим нетриманням сечі. Новими є дані стосовно особливостей піхвового біоценозу та мікробної контамінації сечовидільної системи у жінок з СНС відповідної вікової групи та їх впливу на перебіг захворювання. Вперше досліджено особливості функціонування сполучної тканини у жінок з нетриманням сечі, їх кореляцію з насиченістю мікроелементами, вітамінами.

Під час відкритої наукової дискусії опонентами виступили заступник директора Інституту педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України Василь Подольський і завідувачка кафедри акушерства та гінекології №1 Тернопільського національного медичного університету імені І.Я. Горбачевського Лариса Маланчук. Експерти наголосили, що на основі проведених Мариною Пучко досліджень розроблено та впроваджено новий спосіб ведення жінок в пізньому репродуктивному та пременопаузальному віці зі стресовим нетриманням сечі перед лікуванням СО2-лазером, а також сформовано новий підхід до комплексної терапії з використанням СО2-лазера.

Під час заходу присутні згадали слова фахівчині у галузі урології та гінекології, доктора Жаннетт С. Браун зі США, яка зазначала, що «…розлади сечовипускання не вбивають – вони просто крадуть життя». Розроблені аспіранткою НМУ імені О.О. Богомольця Мариною Пучко рекомендації щодо обстеження та лікування покликані покращити якість життя жінок.

Одноголосним рішенням членів спеціалізованої вченої ради аспірантці присуджено науковий ступінь доктора філософії з галузі знань «Охорона здоров’я» за спеціальністю 222 «Медицина». Вітаємо Марину Пучко та її наукового керівника, завідувача кафедри акушерства і гінекології №3 НМУ, професора Василя Бенюка з успішним захистом дисертації!

Пресцентр НМУ