Студенти НМУ взяли участь у презентації порадника з організації підтриманого проживання

13.12.2023

11 грудня засідання студентського наукового гуртка кафедри загальної і медичної психології Навчально-наукового інституту психічного здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося у Національній науковій медичній бібліотеці України, де презентували порадник «Міжнародні та національні стандарти організації підтриманого проживання». Під час заходу обговорили важливі соціальні питання, що стосуються громадської ініціативи з підтримки людей з особливими потребами.

Організаторами заходу виступили НМУ імені О.О. Богомольця, проєкт «Психічне здоров’я для України» (MH4U), Національна наукова медична бібліотека України та Українська бібліотечна асоціація. Захід відбувся офлайн за участі завідувача кафедри загальної і медичної психології НМУ, професора Михайла Матяша, доцентки кафедри Лариси Литвинової та студентів-гуртківців, майбутніх медичних психологів, які навчаються в нашому Університеті. Захід транслювався онлайн.

Під час дискусії обговорили актуальні питання, які стосуються підтриманого проживання та важливості впровадження цієї послуги в українських громадах. Також йшлося про перші спроби прищепити зазначений міжнародний досвід на рівні територіальних громад України та потребу у суспільному усвідомленні й обговоренні даної проблеми.

Упорядкували порадник фахівці проєкту «Психічне здоровʼя для України». Авторка порадника Олена Темченко, комунікаційна менеджерка проєкту Маргарита Тулуп, менеджерка проєкту Юлія Бригадир розповіли про ідею, важливість та концепцію посібника. Як йдеться у пораднику «Міжнародні та національні стандарти організації підтриманого проживання», інтернати для людей з інвалідністю здебільшого розташовані у сільській місцевості, тож їх підопічні часто не можуть отримати необхідні медичні і соціальні послуги навіть за власні кошти. Життя мешканців інтернатів проходить у межах установи, вони залежать від персоналу і розкладу, що не може задовольняти індивідуальні потреби кожного. Таким чином, люди з особливими потребами стають відокремленими від суспільства, що протиставить інтернатну систему догляду міжнародним принципам рівності, недискримінації, збереження особистої цілісності.

Як зазначають автори, варто замінити інституційний догляд за ними на опіку у громаді, щоб люди з особливими потребами мали повноцінне життя. Такою альтернативою є підтримане проживання – максимально наближена до самостійного життя форма існування з підтримкою асистентів. З цією метою у громадах необхідно створювати помешкання підтриманого проживання для людей з особливими потребами.

Міжнародні рекомендації для організації підтриманого проживання зібрані у пораднику, з ними можна ознайомитися за посиланням.

Відеозапис події розміщено у YouTube.

За інформацією кафедри загальної і медичної психології