НМУ виступив співорганізатором потужної міжнародної конференції

04.12.2023

2 грудня відбулася міжнародна науково-практична та освітня конференція нейрохірургів, щелепно-лицевих хірургів, онкологів, отоларингологів, офтальмологів і пластичних хірургів «Краніофаціальна хірургія: сучасний стан і перспективи розвитку». Національний медичний університет імені О.О. Богомольця виступив співорганізатором престижного заходу міжнародного рівня.

У заході взяли участь заступник голови Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування ВРУ Артем Дубнов, президент Національної академії медичних наук України Віталій Цимбалюк, ректор НМУ Юрій Кучин, перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти Олександр Науменко, проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи Олександр Канюра, завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Андрій Копчак, співробітники установ і кафедр, слухачі, аспіранти, студенти.

У вітальному слові ректор Юрій Кучин зазначив, що співпраця на міжнародній арені є надзвичайно важливим фактом підтримки не лише професійної спільноти, а й держави загалом. І символічно, що потужний захід відбувся на території Національної академії медичних наук України – наукового об’єднання кращих фахівців з багаторічним досвідом і міжнародним визнанням.

Співорганізаторами наукового форуму виступили Інститут нейрохірургії ім. акад. А.П. Ромоданова НАМН України та відділення ендоскопічної та краніофаціальної нейрохірургії з групою ад’ювантних методів лікування, Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Українська асоціація нейрохірургів, Національний інститут раку, Асоціація фахівців з офтальмопластики та очного протезування, Всесвітня федерація нейрохірургічних товариств, благодійний фонд «РІМОН».

Перед учасниками виступили керівник Центру нейрохірургії клінічної лікарні «Феофанія» Олександр Возняк, в.о. директора Інституту нейрохірургії ім. акад. А. П. Ромоданова Володимир Розуменко, начальник клініки щелепно-лицевої хірургії та стоматології ГВКМЦ «ГВКГ» МО України, полковник медичної служби Ігор Федірко.

В пленарній частині у форматі в он-лайн були заслухані доповіді лікарів зі США, Японії, Фінляндії, Польщі та Єгипту. Особливо цікавим був досвід алогенної трансплантації обличчя, представлений Андрю Ліндфордом (Фінляндія) та Лукашем Краковчиком (Польща). Учасники конференції мали можливість детально ознайомитись з особливостями відбору пацієнтів, підготовкою, організацією операцій, технічною реалізацією, віддаленими наслідками та світовим досвідом в питанні трансплантації обличчя. До присутніх з доповіддю про можливості міжнародних академічних програм стажування виступив представник ради EACMFS від Республіки Молдови Ілля Сухарський.

Відтак такий контингент установ-учасниць свідчить про серйозні наміри стосовно розвитку краніофаціальної хірургії в Україні. Захід такого рівня проходив вперше та стратегічно виконував роль установчих зборів у створенні відповідної асоціації в нашій Державі.

Конференція стала потужною платформою для обміну досвідом, пошуку консенсусу в проблемних питаннях, здобуття нових компетентностей і формування мультидисциплінарних команд в дружній і теплій атмосфері.

Своїм досвідом складного в імплементації та реалізації напрямку поділився професор черепно-лицевої хірургії у Лікарні дитячих хвороб Некер Паризького університету, керівник лабораторії черепно-лицевого росту та форми, медичний директор Центральної платформи 3D-друку AP-HP та медичний директор Центру обробки даних про здоров’я Роман Хонсарі. В Україні професор перебуває на запрошення кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО.

Також напередодні, 1 грудня, за його менторства відбувся міждисциплінарний майстер-клас «Планування лікування тригоноцефалії та передньої плагіоцефалії – від діагностики до хірургічної корекції». До заходу долучилися команди «щелепно-лицевий хірург – нейрохірург» українських спеціалістів з Київської обласної клінічної лікарні, лікарні «Охматдит», Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги, київських міських лікарень №1 та №7.

Учасники майстер-класу відпрацювали класичний алгоритм планування та проведення остеотомії лицевого та мозкового черепа для корекції вад. Професор Хонсарі ознайомив учасників із принципами організації допомоги пацієнтам з вродженою краніофаціальною патологією у Франції, а також основними засадами функціонування мультидисциплінарних команд.

Два дні насиченого спілкування дали зможу сформувати горизонти співпраці у найближчій та відділеній перспективі.

За інформацією кафедри щелепно-лицевої хірургії

та сучасних стоматологічних технологій ІПО