#МедичнаПросвіта: до всеукраїнського тижня безпеки дорожнього руху

15.11.2023

У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини,  Навчально-наукового центру медичних симуляцій Національного медичного університету імені О.О. Богомольця надають професійні поради, як людині без медичної освіти допомогти постраждалому у ДТП і не нашкодити його здоров’ю. 

Найчастіше дії очевидців дорожньо-транспортних пригод обмежуються викликом швидкої, поліції або пожежно-рятувальної служби, але цього не завжди достатньо. Своєчасна і ефективна долікарська допомога на місці події є найважливішим чинником збереження життя постраждалих та прискорення їх одужання під час посттравматичного періоду. Громадяни, які наважилися надати домедичну допомогу постраждалим автомобілістам, пішоходам або велосипедистам, мають дотримуватися певних принципів, що значно підвищить результативність їх дій.

Тож, якщо ви стали свідком ДТП і прагнете допомогти постраждалим:

  1. Оцініть стан свідомості постраждалого, говорячи з ним голосно і чітко. Так можна зрозуміти його рівень сприйняття ситуації. Втрата свідомості відбувається в середньому від 5 секунд до 10 хвилин через гостру недостатність кисню в головному мозку. Якщо зовні травм не видно і людина дихає, підійміть її ноги вище рівня серця, приблизно на 30 сантиметрів догори, для швидкого надходження кисню з кров’ю до головного мозку. Тиснучі предмети (ремінь, комір) потрібно розстібнути. Щоб непритомність не повторилася, не підіймайте людину занадто швидко.
  2. Не витягайте людей затиснутих уламками машини, застосовуючи силу. Винятки становлять лише загрозливі випадки (пожежа або падіння автотранспорту з обриву).
  3. Якщо потерпілого не вдається витягти відразу, огляньте і обмацайте простір навколо нього, зупиніть критичні кровотечі, видаліть уламки, які спричинили затиснення.
  4. При проникаючих пораненнях або підозрі на травму хребта (крововиливи навколо очей, витікання спинно-мозкової рідини з носа та вух, оніміння, втрата рухової активності у кінцівках) постраждалого краще не чіпати, оскільки будь-який неправильний рух може призвести до летального результату.
  5. Надавати першу допомогу слід на місці, намагаючись не змінювати положення потерпілого до приїзду професійних медиків і рятувальників, які мають необхідне обладнання і досвід.

 

За яких ознак та травм взагалі не варто щось робити самостійно до приїзду швидкої?

1) За будь-якої загрози, яка може нашкодити здоров’ю рятувальника.

2) Якщо є підозра на травму хребта.

3) Якщо людина довгий час затиснута частинами автомобіля.

Ушкодження середньої тяжкості

  • При підозрі на перелом, важливо знерухомити кінцівку за допомогою підручних засобів, для цього потрібно прив’язати довгу палицю чи твердий предмет, який зафіксує кінцівку без зміни її положення.
  • Зазвичай у всіх постраждалих внаслідок дорожньо-транспортних пригод є травма шийного відділу хребта. Виконайте його стабілізацію, зафіксувавши потилицю постраждалого до наявної поряд площини.

Важкі ушкодження

  • У випадках зі значним пошкодженням або травматичними ампутаціями кінцівки завжди є ризик критичної кровотечі. В першу чергу потрібно її зупинити – максимально високо накласти кровоспинний турнікет та тугу пов’язку на рану.
  • Якщо потерпілий не приходить до тями потрібно дістати сторонні предмети з дихальних шляхів за їх наявності і, якщо вмієте, розпочати серцево-легеневу реанімацію.

Якщо при собі немає необхідних засобів для зупинки кровотечі можна затампонувати рану тканиною або використати прямий тиск на рану одягом чи натуральними тканинами наявними у постраждалого. Важливо не переставати це робити до приїзду медиків чи накладання кровоспинного турнікету, який накладається настільки високо на кінцівці, наскільки це можливо. Турнікет потрібно накласти дуже щільно, до упору, поки не перестане текти кров. Замість турнікету можна зробити імпровізований джгут з ременя або іншого гнучкого матеріалу завдовжки 100 см та завширшки 5 см (бандана, рушник або штанина).

 

За інформацією Навчально-наукового центру медичних симуляцій

та кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини НМУ