Під час дня зору в Університетській клініці НМУ застосовували інструменти штучного інтелекту

09.11.2023

Колектив Національного медичного університету імені О.О. Богомольця вкотре долучився до соціальних ініціатив. 8 листопада на базі Університетської клініки НМУ відбувся день здоров’я зору. У рамках соціальної акції безкоштовно обстежили орган зору у понад 130 осіб.

Благодійна акція була спрямована на підвищення поінформованості населення щодо проблем збереження зору і турботи про здоров’я очей. В Університетській клініці безкоштовно перевірили свій зір та отримали професійну консультацію у лікарів-офтальмологів всі охочі.

«Найкращим способом для запобігання захворюванню є профілактичне обстеження. Кафедра офтальмології нашого Університету проводить заходи з безкоштовного обстеження органа зору постійно. Важливо пам’ятати, що регулярної перевірки зору потребують не тільки люди з виявленими проблемами, а й абсолютно здорові. Така ініціатива офтальмологів НМУ допомагає громадянам виявити проблеми, вчасно розпочати лікування і не дати втратити зір», – наголосив ректор НМУ Юрій Кучин, що також долучився до заходу.

Завідувач кафедри офтальмології Дмитро Жабоєдов відзначив, що важливо виявити захворювання, які спричиняють незворотну втрату зорових функцій, наприклад, глаукому, яка має безсимптомний початок. Професор наголосив: «Це захворювання може виникнути у людини на кожному етапі життя. Але за моїми спостереженнями, стресові ситуації та екологічний стан у країні призвели до того, що глаукома молодшає, тож молоді люди також мають уважніше ставитися до власного здоров’я».

За словами проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародних зв’язків та європейської інтеграції, професорки кафедри офтальмології Рімми Скрипник, рання діагностика захворювання спроможна попередити функціональні зміни в органі зору. За допомогою сучасного офтальмологічного обладнання вчасно діагностуються захворювання, що можуть призвести до інвалідизації людини. Окрім глаукоми, це – діабетична ретинопатія та вікова макулярна дегенерація.

Так, під час обстеження в Університетській клініці виконували діагностику зорових функцій, біомікроскопічне дослідження стану рогівки, кришталика, склистого тіла, офтальмоскопію сітківки та зорового нерва. З використанням приладів нової генерації вимірювали безконтактно внутрішньоочний тиск. Зокрема, очне дно обстежували за допомогою системи iCare DRSplus з конфокальною технологією Truecolor, яку надала компанія «Точка зору». За допомогою цього пристрою забезпечувався комфортний огляд, виконувалася автоматична фотографія очного дна. Завдяки штучному інтелекту фото оброблялося протягом 2-х хвилин. Що важливо, ШІ-інстумент використовував алгоритм для визначення пацієнтів, які перебувають у зоні ризику розвитку певних хвороб. Тож висновок про наявність або відсутність відповідної патології пацієнти отримували швидко.

Огляд всіх, хто скористатися можливістю пройти безкоштовне професійне обстеження очей, виконували фахівці кафедри офтальмології НМУ доцентки Наталія Гребень, Наталія Тихончук, асистентка Катерина Соломаха та аспірант Роман Павленко. Вони виявляли ранні симптоми захворювань, що можуть з часом погіршити зір, та надавали відповідні рекомендації, роблячи вагомий внесок у справу профілактики та запобігання захворюванням органа зору.

Нагадаємо, шо для комфорту пацієнтів в Університетській клініці НМУ запрацював кол-центр. Заклад поєднує стаціонар, консультативно-діагностичну поліклініку та Стоматологічний медичний центр. Відтепер, зателефонувавши за єдиними номерами, можна записатися на прийом до кваліфікованого фахівця та отримати відповідну послугу. Телефонуйте до кол-центру і наша команда операторів надасть Вам необхідну інформацію:

+38 (096) 01-02-03-1

+38 (095) 01-02-03-1

+38 (073) 01-02-03-1

Пресцентр НМУ