Університет виступив співорганізатором заходу «Разом ми сильніші за інсульт!»

26.10.2023

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця виступив співорганізатором онлайн-заходу «Разом ми сильніші за інсульт!». Під час події 25 жовтня виступили відомі експерти, оприлюднили статистичні дані клінічної картини захворювання в Україні та світі, окреслили основні тези, що турбують світову медичну спільноту. До обговорення активно долучилися і фахівці НМУ. Червоною ниткою дискусії стало обговорення проблеми інформування українців щодо факторів ризику і діагностики захворювання інсультом. 

Як зауважив ректор НМУ, професор Юрій Кучин, виступаючи перед учасниками заходу, світова проблема інсульту пов’язана з багатьма сферами життя. Це захворювання є важким тягарем і для українського суспільства. Тому важливим завданням фахівців охорони здоров’я різних спеціальностей має бути профілактика інсультів, просвітницька робота в цьому напрямку та виявлення ознак захворювання на ранніх стадіях.

За статистикою, яку озвучив член правління Української асоціації боротьби з інсультом Юрій Фломін, три чверті смертей у світі обумовлені неінфекційними захворюваннями. Перше місце за летальністю обіймає ішемічна хвороба серця (близько 9 млн на рік), на другому –  мозковий інсульт (понад 6 млн на рік). За прогнозом, до 2050 року кількість померлих внаслідок інсульту збільшиться до 20 млн на рік.

Своєю чергою декан медичного факультету №1 НМУ, професор Володимир Мельник ознайомив із основними правилами профілактики інсульту, що здебільшого стосується модифікації способу життя майбутніх пацієнтів (відмови від тютюнопаління та вживання алкоголю, лікування ожиріння, фізична активність). Він зазначив, що інсульти молодшають, відтак студентам-медикам варто активно відстоювати принципи здорового способу життя серед однолітків.

Професорки кафедри неврології нашого Університету, Марія Прокопів, Лариса Соколова та Тетяна Черенько наголосили на необхідності суттєвого розширення кола зацікавлених у просвітницькій роботі фахівців, які доноситимуть інформацію про інсульт до населення і колег, прямим обов’язком яких буде піклування про громадське здоров’я, діагностику захворювань на ранніх стадіях. Наголосили, що інсульт є не локальною хворобою судин головного мозку, а наслідком системного захворюваня всієї серцево-судинної системи, що дозволяє виявляти патологію вчасно. Тому лікарі різних спеціальностей здатні діагностувати проблему.

Про ситуацію з серцево-судинними захворюваннями, які призводять до інсульту, говорили керівник напрямку неінфекційних захворювань в бюро ВООЗ в Україні Андрій Скіпальський і завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини імені академіка М.Д. Стражеска НАМН України Лариса Міщенко. Вона детально розповіла про основні фактори ризику розвитку ССЗ.

Захід був присвячений Світовому дню інсульту, який щороку відзначається  29 жовтня. Цьому дню передує низка міжнародних інформаційних кампаній, для упередження зростаючої хвилі інсульту.

Відеозапис онлайн-заходу «Разом ми сильніші за інсульт!» можна переглянути  у відкритому доступі.

Пресцентр НМУ