Щелепно-лицеві хірурги НМУ провели освітній захід сучасного формату

17.10.2023

Днями на базі коворкінгу «Generator» фахівці кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій Інституту післядипломної освіти нашого Університету провели дискусійний клуб. Тематика освітнього заходу сучасного формату охоплювала тему кваліфікованого видалення третіх молярів і була присвячена 90-річчю статті Pell & Gregor, автори якої раніше описали методики видалення зубів мудрості залежно від їх ступеня ретенції, нахилу та співвідношення з 2 моляром.

На початку заходу учасники обговорили питання видалення третіх молярів в історичному аспекті. Обсудили також практичноорієнтовані тезиси, які озвучили завідувач кафедри, професор Андрій Копчак і доцент Роман Паливода:

  • Чи залежить ефективність втручання від особливостей проведення розрізу слизової оболонки?
  • Заповнення лунки зубу або природне загоєння дефекту: послуга з доданою вартістю чи клінічна необхідність?
  • П’єзохірургія: данина моді чи нова сторінка в атиповому видаленні зубів?
  • Коронектомія vs традиційнe видалення третіх молярів?
  • Антибіотикопрофілактика після атипового видалення третіх молярів: «золотий стандарт» чи дивимось по ситуації?

До дискусії долучився професор кафедри нейрохірургії НМУ імені О.О. Богомольця Володимир Медвєдєв. Він деталізував можливі невропатії, хто і як має лікувати неврологічні ускладнення: хірург чи невропатолог.

Лікарка-ортодонт Дар’я Кушнір висловила думку ортодонтів щодо видалення зубів мудрості і чи існують цьому альтернативи. Окремо доповідачка зупинилась на PFE (Primary failed eruption syndrome), що робити в таких випадках.

Лікар-анестезіолог клінічної лікарні «Феофанія» Володимир Дивак розібрав питання можливості проведення внутрішньовенного наркозу/глибокої седації в умовах звичайного хірургічного кабінету, якими є організаційні, ліцензійні вимоги та медичні показання/протипоказання до цих методів знеболення.

Завідувач відділення хірургічної стоматології Стоматологічного медичного центру НМУ імені О.О. Богомольця Віталій Чопчик розповів про помилки і ускладнення у практиці хірурга-стоматолога, причини, профілактику та відповідальність.

Окрім того, Заслужена лікарка України, засновниця та медична керівниця Стоматологічної клініки доктора Дахно та Центральної лабораторії діагностики органів голови та шиї Лариса Дахно занурила учасників у процеси майбутнього: присутні обговорили генетику, ембріологію, цитологію та біотехнології, ризики, що несуть треті моляри з позицій онкологічних процесів.

Також присутні розібрали декілька клінічних кейсів. Кожна доповідь викликала обговорення як у залі, так і під час неформального спілкування у перервах. У жвавій дискусії взяли участь експерти й учасники (студенти, інтерни, лікарі суміжних спеціальностей). Такі зустрічі допомагають обмінюватися досвідом, розширювати знання і знаходити консенсусні рішення. Сама ж ідея дискусійного клубу актуальна, тож подібні заходи відбуватимуться на постійній основі.

За інформацією кафедри щелепно-лицевої хіругії ІПО