У НМУ відбулися Треті наукові читання пам’яті професора Анатолія Свінціцького

12.10.2023

Підкреслити значення мультидисциплінарного підходу до надання медичної допомоги, диференційованого та персоніфікованого принципів менеджменту пацієнтів із захворюваннями внутрішніх органів – такій темі присвятили міжнародний конгрес «Треті наукові читання пам’яті професора А.С. Свінціцького». Захід приурочили 75-річчю від дня народження члена Польської академії медицини і Всесвітньої академії медицини імені Альберта Швейцера, багаторічного керівника кафедр внутрішньої медицини НМУ, доктора медичних наук, професора Анатолія Свінціцького. Учасниками стали лікарі різних спеціальностей.

Організатори масштабного конгресу «Внутрішня медицина: наука та практика» – Національний медичний університет імені О.О. Богомольця, Академія внутрішньої медицини та Польське медичне товариство в Україні імені А.С. Свінціцького. На церемонії відкриття зі вступним словом до слухачів звернулися перший заступник міністра охорони здоров’я України, професор Сергій Дубров і  ректор НМУ, професор Юрій Кучин. Вони відзначили великий внесок Анатолія Станіславовича у медичну науку.

Син видатного вченого, доцент кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету НМУ Ігор Свінціцький у своєму виступі пригадав наукову спадщину Анатолія Станіславовича та його школи. Зокрема, розвиток вчення про гастропатії, асоційовані з прийманням нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП). НПЗП – одні з широко застосовуваних лікарських засобів для контролю болю і запалення, проте приводом до занепокоєння є можливий розвиток ускладнень з боку шлунково-кишкового тракту, в тому числі НПЗП-гастропатії. Анатолій Станіславович одним із перших у країнах Східної Європи та Україні започаткував вивчення цієї теми та разом зі своїми учнями виконав дослідження, результати яких дозволили суттєво знизити частоту ерозивно-виразкових уражень гастродуоденальної зони на всіх етапах лікування цими препаратами.

У науково-освітній програмі конгресу – виступи відомих лікарів і науковців, обговорення під час панельної дискусії. Загалом упродовж 3 днів відбулось 18 секційних засідань, заслухали 77 доповідей. Активну участь у заході взяли співробітники нашого Університету: професори Валентина Березенко, Олена Губська, Андрій Кваченюк, Юлія Комісаренко, Валентина Мойсеєнко, Сергій Норейко, Галина Соловйова, Олег Чабан, доценти Тетяна Кравченко, Денис Миргородський, Ігор Свінціцький, асистентки Наталія Зюзь, Олена Погребняк та Анастасія Самусєва. Провідні українські вчені та видатний іспанський гастроентеролог з Кооперативного науково-дослідного центру з біологічних наук (м. Більбао), професор Хосе Мато узагальнили передовий світовий досвід з питань діагностики, лікування та профілактики захворювань внутрішніх органів.

Паралельно із секційними засіданнями в очному форматі також відбувся майстер-клас «Основи спірометрії для лікаря внутрішньої медицини». Тренером виступив доктор медичних наук, провідний науковий співробітник Національного інституту фтизіатрії і пульмонології імені Ф.Г. Яновського НАМН України Ярослав Дзюблик. Учасники майстер-класу прослухали лекцію «Основи спірометрії для лікаря-практика» і відпрацювати практичні навички з техніки проведення процедури, а також інтерпретації результатів і формулювання заключення.

Читання пам’яті професора Анатолія Свінціцького стали черговою демонстрацією потужного наукового, освітнього і клінічного потенціалу нашого Університету.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри внутрішніх хвороб стоматологічного факультету