На кафедрі урології Університету обговорили сучасні методи лікування раку простати

11.10.2023

Нещодавно кафедра урології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця організувала міжнародний науково-практичний семінар «Сучасні методи радіологічної діагностики та лікування раку простати. Роботизована радіохірургія. ПЕТ/КТ – ПСМА». Слухачі отримали найсучасніші рекомендації щодо діагностики та лікування однієї з найпоширеніших і небезпечних онкологічних хвороб чоловіків у всьому світі.

Захід відвідали відомі фахівці Латвійського центру стереотаксичної радіохірургії радіохірург Маріус Скромініс та онкорадіолог Маріс Мажецкіс. Окрім співробітників і молодих вчених кафедри, до семінару долучилися урологи міста Києва, які займаються проблемою раку простати. Онлайн взяли участь фахівці з Польщі, Литви та Естонії.

Мета науково-практичного семінару – розширити арсенал засобів лікаря-уролога у боротьбі з хворобою, покращити якість і тривалість життя пацієнта. Протягом двох днів роботи фахівці доповідали про свої напрацювання у цій галузі, відбулися майстер-класи із радіомаркірування простати із використанням сучасного медичного обладнання.

Завідувач кафедри урології нашого Університету, професор Олег Нікітін розповів колегам про сучасний стан розповсюдження раку простати в Україні і про методи лікування із застосуванням новітніх розробок, зокрема променевої діагностики та лікування.

Так, рак простати складно виявити на ранніх стадіях, оскільки він протікає практично безсимптомно, але у разі діагностики захворювання необхідно негайно розпочати його лікування. Медицина стрімко розвивається. Сучасні методи діагностики та лікування цього захворювання, активно розширюють арсенал засобів лікаря-уролога у боротьбі з хворобою, покращуючи якість і тривалість життя пацієнта. Серед них – методи променевої терапії та діагностики, ПЕТ/КТ і радіохірургія, іншими словами «кіберніж». Позитронно-емісійна комп’ютерна томографія (ПЕТ/КТ) є сучасним методом ранньої діагностики ракових захворювань, оцінки поширеності пухлинного процесу та ефективності хіміо- і променевої терапії.

Саме для обговорення досвіду застосування цих новітніх методів останніх років та їх застосування був організований науково-практичний семінар. Також учасники семінару взяли участь у тематичному майстер-класі. Наступного року домовлено розширити коло учасників науково-практичного семінару. Окрім урологів, запросити спеціалістів суміжних галузей медицини, онкологів і радіологів.

Пресцентр НМУ за інформацією кафедри урології