Студенти НМУ набули професійних компетентностей на заняттях від FRIDA Ukraine

05.10.2023

Майбутні педіатри, здобувачі вищої освіти медичного факультету №3 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відвідали тренінги, організовані українсько-ізраїльською волонтерською організацією FRIDA Ukraine. Вони набули фахових компетентностей, відпрацьовуючи навички за умов наближених до реальних та ще раз впевнилися у правильності вибору професії.

Студенти прослухали лекцію та взяли участь у тренінгах, які організувала українсько-ізраїльська волонтерська організація FRIDA Ukraine, за ініціативи деканки медичного факультету №3, професорки кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ, членкині Ради директорів FRIDA Ukraine Оксани Виговської. Спікером заходу виступив старший лікар відділення анестезіології медичного центру Ассута (Ізраїль), член спілки анестезіологів Ізраїлю та Європи Юрій Раковицький.

Під час лекції студенти дізналися про концепцію «золотої години», що полягає в необхідності виконання реанімаційних і хірургічних заходів вже в першу годину після травми, про забезпечення прохідності дихальних шляхів, рідинну реанімацію. Також учасники засвоїли рекомендації щодо переливання крові при критичних кровотечах, забезпечення венозного та внутрішньокісткового доступів, знеболення та неврологічного обстеження відповідно до шкали коми Глазго, що створена як надійний, об’єктивний спосіб з’ясувати стан свідомості людини.

Майбутні лікарі активно долучалися і до виконання практичних дій. Так, під час тренінгу з менеджменту дихальних шляхів вони забезпечували прохідність дихальних шляхів, виконували штучну вентиляцію легень мішком Амбу, встановлювали орофарингеальні та назофарингеальні повітропроводи, здобували практичні навички з інтубації трахеї.

Під час тренінгу з блокади периферичних нервів учасники заходу засвоїли показання та протипоказання до цієї процедури, можливі побічні ефекти та післяопераційний догляд. Також вони отримали практичний досвід з використання ультразвуку при блокадах плечового сплетення, затульного, стегнового, підколінного нервів, надключичній та аксилярній блокадах.

Активна участь у подібних заходах стимулює здобувачів вищої освіти до постійного вдосконалення та розвитку. Для студентів такі заходи є важливими, оскільки сучасна медицина постійно розвивається і вони мають знати всі тенденції та нововведення, щоб надавати пацієнтам високоякісну медичну допомогу.

Пресцентр НМУ за інформацією медичного факультету №3