Університет стає платформою для реалізації міжнародних медичних освітніх місій в Україні

15.09.2023

Після трьох днів інтенсивних теоретичних і практичних занять на базі Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця під час воркшопу з транскраніальної доплерографії в медіацентрі «Укрінформ» відбулася підсумкова пресконференція «Роль іноземних освітніх медичних місій в системі охорони здоров’я України у воєнний час».

Під час пресконференції ректор НМУ, професор Юрій Кучин зазначив, що війна стала справжнім викликом для українського народу та для країни загалом. Безумовно, на першому місці – це виклик для Збройних Сил України, які боронять державу, зупиняють ворога. Та й значний виклик для медичної системи, бо війна повністю змінила структуру захворюваності, смертності та, зокрема, травматичних пошкоджень. Тому так важливо за цих умов навчатися кращим світовим клінічним практикам, на основі нового досвіду, який ми отримуємо, на жаль, за умов повномасштабного вторгнення в Україну.

«Роль освітніх медичних місій в системі охорони здоров’я України у воєнний час є досить важливою сьогодні. Наш Університет виступає платформою для навчання, а долучення з освітніми медичними місіями іноземних спеціалістів дозволяє робити цей процес ще ефективнішим. Радий, що міжнародні експерти обирають нас для реалізації потужних едукаційних лекційних і практичних курсів. НМУ й надалі готовий реалізовувати нові спільні проєкти, об’єднати зусилля освітніх провайдерів та сприяти міжнародним освітнім медичним місіям. Ми завжди відкриті до співпраці», – наголосив ректор.

Своєю чергою директорка фонду «Разом для України» Евеліна Курілець докладно розповіла про програму міжнародних медичних місій, їх мету та результати. Вона наголосила, що благодійний фонд стає сильнішим у співпраці з закладами вищої освіти та лікарями-практиками, що дає вагомі спільні результати.

Присутній на пресконференції спікер воркшопу, визнаний фахівець у сфері нейроваскулярної діагностики зі США, доктор нейрофізіології Алекс Разумовський наголосив, що під час заходу, який організували на базі Університетської клініки, було продемонстровано, що метод транскраніальної доплерографії  справді працює. Це обстеження можна виконувати в польових умовах, наприклад під час процесу сортування хворих, оцінювати мозковий кровотік та швидко приймати рішення куди далі спрямовувати постраждалих. «Я впевнений, що українські лікарі переймуть цю методику, щоб допомагати постраждалим, які отримали жахливі травми під час цієї війни», – зазначив доктор Алекс Разумовський.

Підтримав колегу й ще один спікер воркшопу, екскомандер ВМС США Кен Грін. Він повідомив, що давно хотів допомогти відважному українському народу, зробити власний вклад у його перемогу, адже він має чималий досвід з навчання медичних працівників. Тому вагому частину воркшопу присвятив питанню ризик-менеджменту, навчав присутніх на майстер-класі, як комунікувати в команді, що б вчасно та якісно реагувати на кризові ситуації.

Лікарка-неврологиня, асистентка кафедри неврології НМУ Катерина Потапова зазначила, що у воркшопі з транскраніальної доплерографії взяли понад 70 учасників, лікарів-неврологів, нейрохірургів, анестезіологів та спеціалістів УЗД з різних регіонів України. За три дні під час набуття практичних навичок з виконання оцінки мозкового кровообігу оглянули не тільки волонтерів, а й пацієнтів з мінно-вибуховими травмами, у стані інсульту та гострого інсульту. Окрім того, учасники отримали сертифікати та використовуватимуть набуті вміння на практиці.

Пресцентр НМУ