В Університетській клініці відбувся воркшоп з транскраніальної доплерографії від американських експертів

14.09.2023

11-13 вересня на базі Університетської клініки Національного медичного університету імені О.О. Богомольця лікарів-неврологів, нейрохірургів, анестезіологів та спеціалістів УЗД навчали особливостям застосування методу ультразвукового дослідження судин головного мозку  – транскраніальній доплерографії в умовах воєнного часу та в рамках нейрокритичної допомоги. Учасниками стали понад 70 лікарів з різних куточків України, до навчання долучились викладачі НМУ і лікарі Університетської клініки. Воркшоп  провів визнаний фахівець у сфері нейроваскулярної діагностики зі США, доктор нейрофізіології Алекс Разумовський. Частину присвячену командній роботі та ризик-менеджменту в медицині доповів екскомандер ВМС США Кен Грін. Захід відвідав ректор нашого Університету Юрій Кучин.

Так, виступаючи перед учасниками заходу, ректор НМУ розповів про власну практику в анестезіології та медицині невідкладних станів, про досвід досліджень під час навчання та роботи, і зазначив, що мобільні, але достатньо точні методи функціональної діагностики дозволяють встановити причини захворювання, відтак, призначити необхідне лікування у повному обсязі. Також він наголосив на важливості проведення таких воршопів, адже участь у курсі з транскраніальної доплерографії значно розширить професійні компетентності учасників. Принагідно, Юрій Кучин запросив колег зі США долучитися до співпраці й у інших проєктах Університету.

Майстер-клас також відвідали генеральна директорка Університетської клініки НМУ Ніна Прощенко, декан медичного факультету №1 Володимир Мельник, в.о. завідувача кафедри неврології Марія Прокопів, професорка кафедри неврології Лариса Соколова, завідувачка неврологічного відділення Марина Михайличенко, асистентка кафедри неврології Катерина Потапова та представниця БФ «Разом для України» Олена Теряєва.

У перший день воркшопу основну увагу приділили теоретичній частині. Зокрема, основам і принципам транскраніальної доплерографії, оглядовій анатомії судинного басейну та внутрішньочерепній гемодинаміці. Після лекцій відбулося практичне заняття з техніки інтракраніального обстеження на апараті Multi-Dop® Tdigital, який передано Національному медичному університету імені О.О. Богомольця як гуманітарну допомогу від компанії DWL.

За ініціативи спікерів, Алекса Разумовського та Кена Гріна, у наступних тематичних блоках воркшопу розглядали питання мозкової гемодинаміки при екстракраніальній та інтракраніальній патологіях, фізіологічного тестування вазомоторного резерву. Алекс Разумовський розповів про особливості транскраніальної доплерографії при інсульті та емболії. Доктор Кен Грін поділився з учасниками заходу досвідом про принципи спілкування в команді у критичних ситуаціях та корисними порадами з реагування в екстремальних умовах. Підсумком другого навчального дня стало практичне заняття з обстеження пацієнтів Університетської клініки НМУ.

Транскраніальна доплерографія при вазоспазмі, дослідження після черепно-мозкових травм середнього ступеня важкості та з діагнозом «смерть мозку», субарахноїдальний крововилив та нейрокритична підтримка стали темами третього дня воркшопу. Після теоретичної частини було проведено огляд пацієнта з наслідками мінно-вибухової травми.

За результатами воркшопу учасникам було запропоновано пройти тестування на предмет засвоєння теми.

Варто зазначити, що даний воркшоп є спільним американо-українським проєктом, метою якого є надання інформації українським медикам про можливості мобільних, фінансово доступних та точних методів діагностики, які можуть бути використані біля ліжка хворого з метою швидкої оцінки стану хворого та прогнозування зміни його стану та необхідності корекції терапії.

Організаторами заходу виступили співробітники кафедри неврології НМУ імені О.О. Богомольця, співробітники Університетської клініки та неврологічного відділення в колаборації з Нейросонологічною групою Всесвітньої федерації неврології (World Federation of Neurology), Товариством картування мозку та терапії (Society of brain mapping and therapeutics, SBMT), Фундацією Сандера (Sunder Foundation) у рамках ініціативи Global Рhysicians and Surgeons (GPS) та реалізується за допомоги БФ «Разом для України». Також висловлюємо подяку платформі GMKA.org (https://gmka.org/ ) за якісний переклад в рамках проведення воркшопу.

У НМУ сподіваються на продовження співпраці із закордонними колегами задля підвищення рівня якості медичних послуг для  українських пацієнтів.

Пресцентр НМУ