#МедичнаПросвіта: до Міжнародного дня офтальмології

08.08.2023

Як давно ви чи ваші рідні були в офтальмолога? У рамках інформаційно-роз’яснювального проєкту #МедичнаПросвіта фахівці кафедри офтальмології та оптометрії післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця інформують про календар відвідування офтальмолога, надають професійні поради з питань профілактики очних хвороб та домедичної допомоги при травмі ока.

Зір людини залежить від часу доби (вранці якість зору краща), погодних умов, магнітних аномалій, освітлення.

До офтальмолога треба звертатися за наявності скарг, в першу чергу на погіршення зору, розмитості контурів предметів на близькій відстані та вдалину, зміну об’єму зору (поля зору). Найчастіше до лікаря звертаються з причини почервоніння ока, гнійних виділень, гострого болю, травм.

Щоб зберегти зір здоровим людям треба регулярно проводити скринінг: визначення гостроти зору та вимір очного тиску 1 раз на 2 роки, щоб своєчасно попередити розвиток хвороби.

Правило 20/20/20

Через кожні 20 хвилин роботи з гаджетом треба 20 секунд (не більше) подивитися на предмет, що розташовується на відстані 20 футів (близько 6 м) від ока (наприклад, на дерево чи людей за вікном). Таким чином покращується робота ціліарного м’яза (внутрішній парний м’яз ока), що відповідає за зір.

Найпростіша та ефективна зарядка для очей

Прокиньтеся і не встаючи з ліжка подивіться максимально догори, далі максимально донизу, і відповідно – максимально вправо та вліво (тобто зробіть хрест, але не рукою, а очима). Вправу повторіть 20 разів і ваші очі готові до роботи.

Домедична допомога при травмі ока

При будь-якому пошкодженні ока треба оглянути постраждалого.

При ударі (контузії)

Треба, щоб постраждалий закрив обидва ока на 10-15 хвилин. Якщо зір відновиться, то немає термінової необхідності огляду офтальмологом.

При проникаючому пораненні

Треба закапати в око краплі з антисептиком і антибіотиком, накласти бінокулярну пов’язку (закриває обидва ока) та якнайшвидше привезти постраждалого до лікарні.

Зверніть увагу, якщо в оці перебуває сторонній предмет – ні в якому разі не можна його самостійно виймати.

При потраплянні хімічних речовин

При хімічному опіку (найчастіше виникає від дії акумуляторної рідини, миючих засобів, силікатного клею, при проведенні косметичних процедур на повіках і обличчі):

– промийте око великою кількістю води, не менше ніж 20 хвилин;

– закапайте краплі з антибіотиком, епітелізуючі гелі, знеболювальні краплі;

– при світлобоязні накладіть пов’язку (до консультації з офтальмологом).

 

Автори: фахівці кафедри офтальмології

та оптометрії післядипломної освіти НМУ

Інфографіка: Пресцентр НМУ