Представниці НМУ відвідали міжнародний конгрес у Мілані

14.06.2023

На початку червня науковиці кафедри внутрішньої медицини №2 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця – професорка Марта Джус, доцентка Тетяна Карасевська й аспірантка Мирослава Кулик взяли участь у міжнародному конгресі Європейської антиревматичної ліги у м. Мілан, Італія (EULAR congress).

Відповідно до інформації організаторів конгресу, на EULAR 2023 подано 4582 наукових абстрактів (скорочена версія першої чернетки доповіді – анотація тез). Проте лише 30% робіт було відібрано в якості постерних доповідей (стендова доповідь). Сама статистика вже підкреслює актуальність і значущість обраної теми наших дослідниць у науковому середовищі.

Під керівництвом професорки Марти Джус, аспіранткою кафедри Мирославою Кулик була представлена постерна доповідь «Фактори, пов’язані з силою рукостискання у молодих людей з ювенільним ідіопатичним артритом» (“Factors associated with handgrip strength in young adults with juvenile idiopathic arthritis”). Постерна доповідь написана спільно з науковими співробітниками Католицького університету в м. Льовен, Бельгія (Katholieke Universiteit Leuven), професорами Ріком Лорізом (Rik Lories) і Куртом де Вламом (Kurt De Vlam) в рамках співпраці за міжнародним проєктом PARTNER. Наукова діяльність співробітниць НМУ імені О.О. Богомольця – професорки Марти Джус і асистентки Мирослави Кулик та представників Католицького університету KU Leuven – професора Ріка Лоріза та професора Курта Де Влам посилюватиме наукову інтеграцію України до європейської наукової спільноти.

Співробітниками кафедри був представлений ще абстракт на конгресі EULAR 2023 «Оцінка втоми у молодих людей з ювенільним ідіопатичним артритом» (“Assessment of fatigue in young adults with juvenile idiopathic arthritis”) під керівництвом професорки Марти Джус та у співавторстві з доценткою Тетяною Карасевською й асистенткою кафедри Мирославою Кулик. Дослідження віддалених наслідків впливу ювенільного ідіопатичного артриту на м’язову силу, м’язову масу, розвиток саркопенії у молодих дорослих має значне соціальне значення, оскільки ці зміни приводять до зниження працездатності та збільшення інвалідності. Отже, раннє виявлення цих змін є важливим і може зменшити загально медичні витрати на пацієнтів з ювенільним ідіопатичним артритом за умови своєчасної профілактики, що і є метою наукового дослідження.

Пресцентр НМУ за інформацією

кафедри внутрішньої медицини №2