Студенти НМУ та ЛДМУ на спільному засіданні обговорювали непопулярну в акушерстві тему

02.03.2023

Пологи у вимушених положеннях, поліпрагмазія під час вагітності, акушерські маніпуляції без згоди вагітної та породіллі, емоційний тиск на вагітну — вкрай непопулярна тема щодо дискусії, та, на жаль, актуальна у всьому світі. Темі «Акушерська агресія в сучасному акушерстві» було присвячене спільне засідання студентських наукових гуртків кафедри акушерства і гінекології № 3 Національного медичного універсиету імені О.О. Богомольця та кафедри акушерства і гінекології ДЗ «Луганський державний медичний університет» м. Рівне. Засідання відбулося 1 березня онлайн на базі платформи Zoom.

Підтримав студентів у їхньому бажанні вести наукову дискусію та підкреслив важливість обраної теми завідувач кафедри акушерства і гінекології № 3 НМУ, професор Василь Бенюк. Своєю чергою завідувачка кафедри акушерства і гінекології ДЗ «ЛДМУ» м. Рівне, доцентка Нелля Корнієць наголосила, що одним із головних завдань акушера-гінеколога — забезпечити, щоб кожна жінка відчувала, що їй раді та на неї чекають в пологовому будинку. Про актуальність підходів щодо запобігання акушерської агресії виступили й науковий керівник гуртка кафедри акушерства і гінекології №3, асистент Віктор Олешко та доцентка кафедри Тетяна Ковалюк, висвітливши значимість обраної теми в практичній діяльності лікаря акушера-гінеколога.

Спільне засідання продовжилось доповідями, що підготували активні учасники обох гуртків. На тему «Медична агресія. Виклик, який потребує вашої уваги» виступив доповідач від гуртка акушерства і гінекології ДЗ «Луганський державний медичний університет» м. Рівне Олег Дегтяров. У своїй доповіді він висвітлив поняття про сучасне уявлення медичної агресії та її можливі причини. Доповідач детально представив юридичні аспекти питання та рекомендації щодо усунення проблеми.

Староста гуртка акушерства і гінекології № 3 НМУ імені О.О. Богомольця Ярина Веретельник презентувала доповідь на тему «Акушерська агресія в сучасному акушерстві», в якій, засновуючись на доказах та наказах МОЗ України, чітко розставила акценти на показах щодо акушерських маніпуляцій. Окрему увагу приділила преіндукції та індукції пологів, епізіотомії та медикаметозним і немедикаментозним методам знеболення.

Із доповіддю на тему «Попередження та усунення неповажного поводження з жінками під час пологів у закладах охорони здоров’я України» виступила доповідачка від гуртка акушерства і гінекології ДЗ «ЛДМУ» м. Рівне Світлана Кулик. У своїй доповіді вона структуровано розглянула права жінки у пологах і статистичні дані щодо дотримання цих прав.

Гостра тема, яка рідко обговорюється так відверто, викликала значну зацікавленість в аудиторії та спонукала до жвавої дискусії.

 

За інформацією кафедри акушерства і гінекології № 3