Студенти педіатрії НМУ прослухали комплекс лекцій з неонатальної хірургії

27.02.2023

24 лютого у відділенні хірургічної корекції вроджених вад розвитку у дітей Інституту педіатрії, акушерства та гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України (ІПАГ), відбувся комплекс лекцій «Сучасні можливості і досягнення академічної неонатальної хірургії» для студентів медичних факультетів № 3, №2 та № 1 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Початком 4-годинного інтенсивну стала доповідь лікарки, дитячої хірургині Ольги Жаглюкна тему «Діагностика і хірургічна корекція вад розвитку тонкої кишки, що проявляються її непрохідністю, у новонароджених дітей». Спікерка лаконічно розповіла про класифікацію кишкової непрохідності (динамічна, механічна, обтураційна) та рівні, на яких вона виникає (висока –тонкокишкова та низька – товстокишкова). Також вона звернула увагу студентів на вроджену кишкову непрохідність і причини її появи – після виникнення раніше утворених спайок, травм, інвагінацій і ентероколіту. Найбільшу увагу дитяча хірургиня приділила саме клінічним випадкам, з якими вона зіштовхувалася під час роботи в Інституті педіатрії, акушерства та гінекології. Лекторка продемонструвала слухачам фото- та відеоматеріали з відповідними прикладами, описала етапи проведення операції, розповіла про особливості саме дитячих операцій. А після лекції студенти отримали відповіді на питання за даною темою.

Продовжив захід лікар, дитячий хірург Костянтин Знак, розповівши про «Проблемні питання хірургії природжених діафрагмальних гриж у новонароджених дітей Гастрошизис: перинатальна діагностика та методи хірургічної корекції». Найбільшу частину свого виступу він присвятив саме клінічним випадкам. Під час розповіді за діафрагмальні грижі, лікар вдало та коректно пояснив різницю між правобічною та лівобічною діафрагмальними грижами. Також Костянтин Леонідович розкрив усі деталі й особливості проведення таких оперативних втручань та статистику смертності від цієї патології. Наприкінці виступу він підняв тему гастрошизису, що є достатньо актуальноюсучасному світі.

Заключним спікером став дитячий хірург, лікар Олександр Передерій із лекцією «Тератоми крижово-куприкової ділянки у новонароджених дітей: перинатальна діагностика та методи хірургічного лікування». Спілкування зі студентами почалося з опитування, завдяки якому слухачі згадали періоди розвитку плоду. Це дозволило більш детально провести аналіз тератоми – ембріональної доброякісної пухлини, що містить похідні трьох зародкових листків і зазвичай виникає як утвір в крижово-куприковій ділянці плода. Олександр Володимирович розповів про клініку і патогенез цієї пухлини, а також частоту захворювання в Україні та світі. Найбільшу увагу лектор приділив саме лікуванню патології. Студенти розглянули кілька клінічних кейсів, після чого лікар розповів, як проводиться оперативне втручання, яке лікування існує та, власне, які шанси на життя з цією патологією має хвора дитина. Після лекції студенти поставили безліч запитань до лектора.

Більшу частину всіх лекцій присвятили саме клінічним випадкам і, переважно, розглядали складні клінічні ситуації, з якими стикалися лікарі. Після лекцій студенти відвідали відділення реанімації та інтенсивної терапії, де Костянтин Знак провів екскурсію, розповівши про принцип роботи відділення, сучасну техніку, дитячі інкубатори тощо.

Протягом усього заходу кожен слухач міг поставити питання й особисто поспілкуватися з хірургами – почути історії про їхній досвід, перші асистування на операціях, студентські роки та отримати рекомендації щодо сучасних девайсів, щомогли б полегшити студентське життя.

Захід відбувся за успішної кооперації медичного факультету №3 та президента Асоціації педіатрів України, професора, директора ДУ «Інститут педіатрії, акушерства і гінекології імені академіка О.М. Лук’янової НАМН України» Юрія Антипкіна. Усі лекції пройшли під керівництвом Олексія Слєпова – професора, керівника Центру неонатальної хірургії в ІПАГ.

 

Медичний факультет №3