Триває сертифікація тренерів симуляційного навчання на базі кафедри педіатрії №4 НМУ

13.02.2023

На базі КНП «Дитяча клінічна лікарня №6» Шевченківського району міста Києва, де знаходиться Симуляційний педіатричний центр для навчання та підготовки медичних працівників в Україні, розпочалися тренінги з підготовки інструкторів для навчання середнього і лікарського персоналу. 9 лютого відбулося перше заняття, що було присвячено організації симуляційного сценарію. В онлайн-форматі фахівці німецької клініки ERNST von BERGMANN міста Брандербург навчали українських колег плануванню та побудові занять, насиченню їх основними теоретичними та практичними елементами та критеріями оцінки.

Координатор проєкту, дитячий невролог, науковий співробітник німецької клініки Дарія Костюкова зазначила, що реалізація проєкту стала можливою завдяки тісній співпраці із адміністрацією Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, керівництвом медичного  факультету №3 та кафедрою педіатрії №4, на базі якої створено один із трьох симуляційних педіатричних центрів в Україні.

Проєкт має за мету у стислі строки за допомогою німецьких тренерів з міжнародним досвідом навчати фахівців у наданні якісної екстреної медичної допомоги дітям. Тренерський колектив, який проходить сьогодні навчання, складається з провідних дитячих лікарів, співробітників кафедри педіатрії №4, яку очолює професорка Інга Мітюряєва-Корнійко. Це — доценти Тетяна Клець, Роман Терлецький, асистенти Юрій Кривонос, Елеонора Суходольська, Тетяна Шевченко, Ігор Ковальчук.

Заняття відбувалося протягом дня і складалося із теоретичної та практичної частин, завершилося детальним обговоренням і підбиттям підсумків. До практичного розділу заходу долучилися студенти різних курсів медичного факультету №3. Майбутні педіатри створили лікарську бригаду і за вказівкою тренера Юрія Кривоноса надавали медичну допомогу пацієнту, роль якого виконував манекен симуляційного центру. До події було залучено майже усіх учасників заходу — тренерів і студентів. У кожного була своя роль: лідера медичної бригади та медсестер, супроводжуючих «пацієнта» і тих, хто спостерігав за високотехнологічним симуляційним обладнанням.

Завершилися лікувальні навчальні дії лише тоді, коли на моніторі висвітлилися позитивні результати стану здоров’я «пацієнта». За цією подією весь час спостерігали в онлайн-режимі німецькі фахівці. Згодом під час обговорення вони висловили свої зауваження та побажання, відзначивши при цьому грамотні дії тренерів і студентів.

 

За інформацією кафедри педіатрії №4