РОБОЧА ЗУСТРІЧ З ПРОФЕСОРОМ ТОММІ ЛІННЕ (ШВЕЦІЯ)

22.01.2015
22 січня 2015 р. в рамках міжнародного співробітництва університету з Каролінським Інститутом (м. Стокгольм, Швеція) відбулася зустріч з д-ром Томмі Лінне, професором кафедри здоров'я жінки і дитини Каролінського Інституту, який є координатором Програми співпраці між Каролінським Інститутом та НМУ імені О.О. Богомольця з професійної підготовки наукових кадрів.
На зустрічі були присутні керівники Університету на чолі з ректором, член-кореспондентом НАМН України, професором Катериною Амосовою – проректори, декани, завідувачі кафедр,викладачі, аспіранти, магістри, представники студентського активу.
Після вступного слова ректора Томмі Лінне презентував доповідь про історію та здобутки у співробітництві Каролінського інституту та НМУ, випускник програми Андрій Дінець (кафедра хірургії №4) доповів про навчання у Каролінському Інституті та основні результати своєї наукової роботи за міжнародним проектом.
Обговорення перспектив розвитку співробітництва відбувалося двома мовами українською та англійською. У ході спілкування були окреслено основні напрямки подальшої співпраці, зокрема, проведення тренінгів науковцями Каролінського Інституту для науково-педагогічних працівників та молодих вчених НМУ, у т.ч. по підготовці наукових грантів, публікацій, біоетики; запровадження практики читання лекцій і проведення інтерактивних майстер-класів співробітниками Каролінського Інституту для викладачів нашого університету; розробка та виконання спільних наукових проектів (за прикладом кафедри хірургії №4); організація короткотривалих стажувань для молодих викладачів та науковців в Каролінському Інституті, а також студентських академічних обмінів.

Пропозиції щодо співробітництва у науково-освітній сфері.
1. Проведення тренінгів науковцями Каролінського інституту для науково-педагогічних працівників (зокрема, тренінги з епідеміології)
2. Проведення майстер-класів науковцями Каролінського інституту для співробітників НМУ
3. Запровадження практики читання лекцій науковцями Каролінського інституту в НМУ і науковцями НМУ в Каролінському інституті
4. Написання підручників з навчальних дисциплін за участю провідних фахівців Каролінського інституту (зокрема, підручник «Громадське здоров’я» (соціальна медицина та організація охорони здоров’я)» російською та англійськими мовами)
5. Організація та проведення клінічних семінарів та науково-практичних конференцій (зокрема, участь науковців Каролінського інституту у науковій конференції до Всесвітнього дня здоров’я тощо)
6. Розробка та впровадження нових спільних наукових проектів (зокрема, вже йде підготовка нового проекту з дослідження раку щитоподібної залози на кафедрі хірургії №4)
7. Організація стажувань лікарів в відділеннях Каролінської університетської лікарні
8. Започаткування спільних науково-практичних видань чи включення провідних фахівців Каролінського інституту в редакційні колегії науково-практичних журналів, які видаються за редагуванням фахівців НМУ
9. Підготовка спільних наукових праць, зокрема монографій, журнальних статей тощо
10. Організація академічних студентських обмінів та ознайомчих практик студентів в університетських клініках НМУ та Каролінського інституту