ДО ВІДОМА СТУДЕНТІВ 6 КУРСУ

30.12.2014
З весняного семестру 2014-2015 року на кафедрі біоорганічної та біологічної хімії   (зав. кафедрою біоорганічної та біологічної хімії, д.мед.н., проф. Л.В.Гайова) пропонується вивчання дисципліни «клінічна біохімія та лабораторна діагностика» для студентів 6 курсу медичних факультетів як елективний курс.
Викладання дисципліни спрямовано на формування та підвищення рівня професійних навичок лікаря загальної практики та сімейної медицини з метою інтерпретувати отримані результати лабораторних досліджень на основі цілісного уявлення про біохімічні та фізіологічні процеси в організмі.
Лекції та заняття будуть проходити в аудиторіях Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини (1-2 поверх фізико-хімічного корпусу) з використанням дослідницької бази та обладнання лабораторій інституту для демонстрації основних сучасних клініко-діагностичних можливостей лабораторної медицини.
Програма обсягом 120 часів розрахована на 80 годин аудиторної та 40 годин позааудиторної роботи студентів. Кафедра забезпечена усіма необхідними методичними матеріалами у вигляді учбових посібників, мультимедійних презентацій, ситуаційних завдань тощо.
 
Мета навчальної дисципліни:
·        засвоєння принципів раціонального використання лабораторних алгоритмів за різних форм патології,
·        формування у студентів стійких навичок застосування методів клінічної біохімії та клінічної лабораторної діагностики в лiкувально-діагностичному процесі,
·        уміння інтерпретувати отримані результати лабораторних досліджень на основі цілісного уявлення про біохімічні та фізіологічні процеси в організмі.
 
Завдання навчальної дисципліни:
·     ознайомлення студентів з можливостями сучасних лабораторних методів досліджень з урахуванням чутливості, специфічності, допустимої варіації методів;
·     вивчення показань i протипоказань до проведення лабораторних досліджень;
·     навчання навичкам складання алгоритму лабораторного обстеження;
·     вивчення клінічної інтерпретації результатів лабораторного обстеження;
·     аналіз можливих причин хибних результатів, пов'язаних, в тому числі з наслідками фармакотерапії та порушення правил підготовки хворого до дослідження (забезпечення доаналітичного етапу);
·     знайомство з проблемою стандартизації лабораторних досліджень. Відповідальна за викладання дисциплін – директор Науково-дослідного інституту експериментальної та клінічної медицини, д.мед.н., професор Лариса Валентинівна Натрус.