НМУ розширює міжнародну співпрацю в рамках програми Erasmus+

12.01.2023

Співробітники кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з 2023 року стали учасниками програми Erasmus+ спільно з Ґетеборзьким університетом (Швеція) та Тбіліським державним медичним університетом (Грузія).

Програма Erasmus+ спрямована на підвищення мобільності для співробітників і студентів закладів вищої освіти між державами-членами ЄС та іншими країнами, асоційованими з Програмою.

Для участі в Програмі Erasmus+ співробітники кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я у співпраці з відділом міжнародних зв’язків НМУ імені О.О. Богомольця провели значну підготовчу роботу, включаючи низку зустрічей і консультацій з фахівцями Школи громадського здоров’я Ґетеборзького університету.

5 листопада 2021 року в нашому Університеті відбулася зустріч адміністрації закладу на чолі з ректором НМУ, професором Юрієм Кучиним з керівником Школи громадського здоров’я Ґетеборзького університету, професором Максом Петцольдом.

Впродовж 2022 року було проведено ряд онлайн-конференцій за участю зацікавлених сторін – провідних закладів вищої медичної освіти Грузії та Молдови. На зустрічах обговорювалися перспективи співпраці в розробці освітніх програм з громадського здоров’я. За їх результатами було підготовлено спільну заявку на розбудову потенціалу Erasmus+, що у ході конкурсного відбору отримала схвалення та зовнішнє фінансування.

Проєкт розраховано на 2023-2025 роки. Він має безпосереднє відношення до стратегій і пріоритетів інтернаціоналізації освітнього процесу в системі підготовки фахівців громадського здоров’я.

Школа громадського здоров’я Університету Ґетеборга, як головний аплікант Проєкту, реалізовуватиме його спільно Україною і Грузією, а також з низкою країн Азії (Індія) та Латинської Америки (Мексика, Бразилія, Болівія, Ґватемала).

Виконання Проєкту передбачає стажування викладачів, розробників навчального забезпечення у закладах-партнерах та обмін аспірантами, розробку удосконалених навчальних програм підготовки магістрів, участь викладачів і студентів у міжнародних наукових конференціях, організованих Ґетеборзьким університетом і університетами-партнерами, проведення спільних наукових досліджень і підготовку публікацій у міжнародних журналах.

В результаті реалізації проєкту викладачі вищої школи набудуть досвід викладання громадського здоров’я; опанують напрацювання розробників у формуванні освітніх програм з громадського здоров’я з урахуванням уніфікованих, гармонізованих і диференційованих підходів; аспіранти здобуватимуть досвід і навички проведення наукових досліджень з актуальних питань громадського здоров’я. Також завдяки проєкту мобільності підвищуватиметься рівень підготовки викладацького складу, покращуватиметься якість освітнього та наукового процесів у закладах вищої освіти, що є учасниками програми Erasmus+, і поширення набутого досвіду на інші заклади вищої освіти країн-партнерів.

 

Кафедра соціальної медицини та громадського здоров’я