Кафедра фтизіатрії та пульмонології отримала нову клінічну базу

29.12.2022

Історія створення кафедри фтизіатрії та пульмонології бере початок із відкриття доцентури з туберкульозу в Київському медичному інституті в 1924 році. Уже через два роки кафедрі виповнюється 100 років. Наукова, лікувальна і навчальна діяльність кафедри пов’язана з іменами видатних вчених-фтизіатрів, професорів О.І. Совкевича, Д.Я. Епштейна, В.П. Рудіна, М.С. Пилипчука. Впродовж останніх 25 років очолює колектив кафедри академік НАН ВО України, заслужений лікар України, професор Василь Петренко, який разом із своїми однодумцями доклав багато зусиль для активізації міжнародної співпраці з колегами і з провідних університетів Америки та Європи. У зв’язку з реорганізацією фтизіатричної служби кафедра отримала нову клінічну базу в приміщенні  КНП «Фтизіатрія» Київської міської державної адміністрації.

Як зазначає професор Василь Петренко, із зміною клінічної бази кафедра відкриває нову сторінку у своїй історії. Також він подякував керівництву Університету за фінансову та організаційну підтримку. Було зроблено ремонт та облаштування нового приміщення. Тут кожен викладач має окрему кімнату для проведення практичних занять із студентами. У холі та інших приміщеннях розташовані інформаційні стенди, які розкривають історію та сьогодення кафедри і ті, що мають наукове та навчальне призначення. Відтак, у фахівців кафедри є необхідні умови для продовження активної творчої і навчальної діяльності.

Варто відзначити, що Василь Іванович є автором понад 300 наукових праць, 7 підручників, серед них підручник «Педіатрія», 7 навчально-методичних посібників, навчальних програм з фтизіатрії для студентів, магістрів і лікарів-інтернів, 2 монографій, 18 методичних рекомендацій та 10 патентів. Він є головним редактором журналу «Туберкульоз. Легеневі хвороби. ВІЛ-інфекція». Професор Василь Петренко розробив і впровадив у практику діагностику та лікування ускладнених форм туберкульозу і неспецифічних захворювань легень, діагностику порушень бар’єрної функції легень і методи їх корекції при захворюваннях органів дихання, що виникли внаслідок аварії на ЧАЕС, особливості клініки, діагностики і лікування хворих на поєднані захворювання  СНІД і туберкульоз. Запропонував комплекс показників для діагностики і оцінки ефективності лікування туберкульозу легень на основі визначення лейкотрієнів, простациклінів, простагландинів та імунологічних тестів, одним із перших вивчав особливості фармакокінетики протитуберкульозних препаратів у хворих із легеневим серцем. Вагомий внесок у розвиток фтизіатрії і пульмонології в Україні Василя Петренка відзначено багатьма державними нагородами.

Нині на кафедрі успішно працюють віцепрезидент і академік НАН ВО України, професор Раду Процюк, академік НАН ВО України, професор Сергій Норейко, професор Ольга Пікас, доценти Володимир Потайчук, Олег Бєгоулєв, асистенти Олександр Стополянський, Ірина Галан, Ярослава Бондаренко, Ганна Твердохліб, Юлія Гречанюк, Микола Семенюк. Колектив займається питаннями удосконалення лікування хворих на туберкульоз, також питаннями поєднаної патології ВІЛ/ТБ, COVID-19/ТБ, вивченням поширеності латентної туберкульозної інфекції у дітей і підлітків. Також розроблено навчальні плани та програми до циклів спеціалізації, стажування та тематичного удосконалення із спеціальностей «Пульмонологія» та «Фтизіатрія».

Кафедра підтримує й надалі розвиває вікові традиції, маючи такий потужний науковий потенціал. Сьогодні основний напрямок наукових досліджень кафедри – розробка нових засобів діагностики та профілактики захворювань легень, удосконалення і підвищення ефективності лікування хворих на туберкульоз.

 

За інформацією кафедри фтизіатрії і пульмонології