До Міжнародного дня патології

09.11.2022

Щороку у другу середу листопада світова медична спільнота відзначає Міжнародний день патології (International Pathology Day). Його присвячено фундаментальній ролі патології та лабораторної медицини у розв’язанні глобальних проблем охорони здоров’я та пошуку шляхів покращення стану здоров’я населення в світі. У 2022 році Міжнародний день патології припадає на 9 листопада. Започатковано день патології у 2014 році Британським Королівським коледжем патологів разом із закладами патології та лабораторної медицини в усьому світі.

  • Патологія – це розділ медицини, який вивчає причини та природу захворювань, а також лікарська спеціальність. На сучасному етапі патологія займається розв’язанням проблем теорії (загальна та спеціальна патологія) та практики медицини (діагностика захворювань, ефективність лікування, прогноз захворювань, проблеми ятрогенії).
  • Об’єктом її уваги є клітини, біологічні рідини, зразки, тканини та органи, що досліджуються, прижиттєво (клінічний, біопсійний та операційний матеріал), постмортально (аутопсійний матеріал) та експериментально.
  • Лікар, який спеціалізується в цій галузі медицини, називається патологом (в Україні патологоанатом). Лікарі-патологи працюють у закладах охорони здоров’я у всіх країнах світу. За допомогою морфологічних методів вони досліджують клітини, тканини та органи з метою діагностики захворювань і патологічних процесів. Відділення (лабораторії) патології цілодобово працюють у багатьох великих містах – щоб забезпечити точний діагноз кожному пацієнту та співпрацювати в мультидисциплінарних командах для оптимального ведення пацієнтів.
  • В сучасних дослідженнях у галузі патології використовуються такі методики: темнопольна, фазово-контрастна, поляризаційна, люмінесцентна та електронна мікроскопія, гістохімія, гістоензимохімія, імуногістохімія, молекулярна патологія, морфометрія, математичний аналіз та ін.

Області досліджень:

  • розпізнавання та характеристика етіологічних факторів, що визначають виникнення та розвиток захворювань (нозологічних форм) на підставі прижиттєвих та постмортальних досліджень при використанні сучасних технічних можливостей,
  • прижиттєва діагностика та прогностична оцінка хвороб на основі досліджень структурних змін, науковий аналіз патологічних процесів, що лежать в основі захворювань,
  • дослідження патогенетичних механізмів розвитку захворювань у цілому та окремих їх проявів (симптоми, синдроми), створення основ патогенетичної терапії,
  • дослідження морфо- та танатогенезу захворювань,
  • створення класифікацій хвороб із їх симптомами та синдромами, що визначаються специфікою етіологічних факторів.

У багатьох країнах світу патологія поділяється на анатомічну і клінічну патологію. Анатомічна патологія займається діагностикою захворювань на основі макроскопічного, мікроскопічного, біохімічного, імунологічного та молекулярного дослідження органів і тканин. Анатомічна патологія поділяється на субспеціальності (спеціалізація у спеціальності), основними з яких є хірургічна патологія (патологія грудних залоз, гінекологічна, ендокринна, шлунково-кишкова, сечостатева патологія, патологія м’яких тканин, голови та шиї, дерматопатологія), невропатологія, гематопатологія, цитопатологія та судово-медична патологія.

Клінічна патологія або лабораторна медицина займається діагностикою захворювань на основі лабораторного аналізу рідин організму (кров, сеча, ліквор, тканинні гомогени або екстракти тощо) з використанням методів медичної й клінічної хімії та біохімії, мікробіології, гематології, молекулярної біології та патології, імуногематології.

В Україні, всупереч російській військовій агресії та веденню бойових дій, продовжують працювати і співпрацювати фахівці в галузі патології й патологічної анатомії, функціонують відповідні підрозділи закладів охорони здоров’я, наукових установ і медичних закладів вищої освіти.

Вітаємо з Міжнародним днем патології всіх патологів і патологоанатомів, колег із фундаментальних і клінічних кафедр, наукових установ та партнерів у всьому світі!

                                                                                  

Кафедра патологічної анатомії НМУ