Студенти НМУ прослухали лекцію щодо сучасних методів редагування генома

27.10.2022

Для підсилення практичної сторони навчального процесу в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця була запрошена старша наукова співробітниця відділу генетики Інституту молекулярної біології і генетики НАН України – докторка біологічних наук Оксана Півень. Практикуюча науковиця прочитала лекцію «Редагування геному, система CRISPR-Cas і потенціал її застосування в клініці» для студентів 3-го курсу медичного факультету №2, які зараз навчаються на кафедрі клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики.

 У нашому Університеті особливу увагу приділяють практичним аспектам майбутньої професійної діяльності випускників. Освітні навчальні програми в НМУ розробляються з урахуванням сучасних тенденцій використання наукових розробок в медичній практиці. Адже в медицині критично важливо йти в ногу з часом.

Саме тому для студентів 3-го курсу медичного факультету №2 в рамках проходження вибіркового курсу «Сучасні методи генетичної діагностики. Цитогенетика» і для підсилення практичної сторони навчального процесу була запрошена докторка біологічних наук Оксана Півень. Практикуюча науковиця прочитала лекцію «Редагування геному, система CRISPR-Cas і потенціал її застосування в клініці». Слухачі ознайомилися з сучасними методами редагування генома, їх механізмами та сферами застосування.

Тема лекції є надзвичайно актуальною у зв’язку зі значним попитом на використання технології редагування генома для зменшення ймовірності відторгнення ксенотрансплантатів, зменшення вірулентності збудників інфекційних захворювань та усунення генетичних мутацій людини на стадії зиготи або гамет з метою корекції фенотипового прояву спадкових захворювань. Питання редагування геному наразі стає дедалі актуальним у сучасній медицині. За технологією стоїть фундаментальне та дуже важливе відкриття. Так, застосування системи in-the-body було проведено для терапії амаврозу Лебера 10-го типу, що показує безпосередню перевагу цього методу над іншими.

Аналогічні практично-орієнтовані лекції і далі будуть проводитись студентству нашого університету провідними українськими фахівцями. Впевнені, що після завершення військових дій на території України регулярність запрошення науковців буде постійно зростати.

 

Пресцентр за матеріалами кафедри клінічної імунології

та алергології з секцією медичної генетики