В НМУ обговорили питання покращення підготовки майбутніх медиків з педіатрії

16.09.2022

У рамках XXІV Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання педіатрії» (Сідельниковські читання), що відбулася в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця 15-16 вересня, була проведена методична нарада із викладачами закладів вищої медичної освіти і післядипломної освіти МОЗ України та МОН України, стейкхолдерами з усіх регіонів країни та здобувачами вищої освіти за спеціальністю 228 «Педіатрія» щодо поліпшення підготовки з педіатрії студентів закладів вищої медичної освіти.

В онлайн нараді під керівництвом декана медичного факультету №3 (Педіатрія), професора Оксани Виговської та завідувача кафедри педіатрії №2 НМУ, члена-кореспондента НАМН України Олександра Волосовця взяли участь понад 550 учасників. Доповідачі поділилися досвідом створення у Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця сучасних навчальних програм і стандартів підготовки магістрів за спеціальностями 222 «Медицина» та 228 «Педіатрія» у галузі знань 22 «Охорона здоров’я».

Професор Виговська розповіла про досвід НМУ імені О.О. Богомольця у запровадженні студентоцентричного підходу у програмах підготовки суб’єктів навчання. Його суть полягає у тому, що об’єкт навчання стає в центрі освітнього процесу, що орієнтується на потреби внутрішнього стейкхолдера, його персональну освітню траєкторію, врахування студентських очікувань і побажань. Усе зазначене забезпечує високу мотивацію до навчання й оволодіння професійними компетенціями.

В Університеті під керівництвом гаранта освітньої програми, профільними центральними методичними комісіями та кафедрами вже проведена значна робота щодо створення низки актуальних вибіркових дисциплін в межах 25% обсягу навчального часу. Особистісно-орієнтоване навчання буде зосереджене на особистості студента-медика, розвитку його самобутності, самоцінності. Освітня траєкторія студента доповнюється великим обсягом профорієнтаційної роботи з суб’єктами навчання (різні види суспільної активності, волонтерство) задля виховання і формування майбутньої особистості лікаря та патріота.

У своєму виступі член-кореспондент НАМНУ Олександр Волосовець наголосив, що основними викликами, на які нині має відповісти медична освіта, є війна, триваюча пандемія COVІD-19, загрози нових інфекційних спалахів, зростання захворюваності та поширеності хвороб дитячого віку та, відповідно, зростання потреби у якісній підготовці дитячих і сімейних лікарів. В основу сучасної освітньої програми лікаря, перш за все, повинно лягти: практично-орієнтована підготовка майбутніх дитячих і сімейних лікарів, зокрема через запровадження іспитів OSCE; впровадження у навчальний процес новітніх педагогічних та медичних технологій, передусім симуляційних; систематизований контроль рівня засвоєння знань та збільшення обсягу підготовки дитячих лікарів до 750 осіб щорічно. Це обумовлено тим, що кадровий дефіцит педіатрів у галузі складає понад 1600 осіб, особливо у прифронтових областях.

У своєму виступі доцент кафедри педіатрії №4 НМУ Галина Салтикова відзначила, що при створенні сучасної освітньо-професійної програми 228 «Педіатрія» необхідно дотримуватись синтезу історичних традицій педіатричної освіти в Україні та новітніх вимог до забезпечення навчального процесу. При створенні 7 програм вибіркових дисциплін для майбутніх дитячих лікарів автори керувались принципом практичного спрямування їх підготовки та вибору тих професійних напрямів, шо нині найбільше потребує медицина дитинства: невідкладна допомога при критичних станах у дітей різного віку тощо.

Голова ЦМК з спеціальності «Педіатрія» НМУ, професор Сергій Кривопустов окреслив шляхи майбутнього розвитку освітньо-професійної програми 228 за спеціальністю «Педіатрія», що має відповідати потребам галузі й очікуванням суб’єктів навчання і базуватись на сучасних досягненнях доказової медицини.

Завідувач кафедри педіатрії №2 Полтавського Державного Медичного Університету, професор Тетяна Крючко підкреслила необхідність підготовки клопотання перед МОН України щодо якнайшвидшого затвердження галузевого стандарту вищої освіти підготовки на другому (магістерському) рівні магістра у галузі знань 22 «Охорона здоров’я» за спеціальністю 228 «Педіатрія».

У дискусії голова ЦМК з педіатричних дисциплін НМУ, професор Тетяна Починок зазначила на необхідності підвищення якості підготовки лікарів та якісної підготовки викладачів до процесу акредитації спеціальностей «Медицина» та «Педіатрія» Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти.

Під час наради наші провідні вчені та освітяни оперативно відповідали на питання та коментували пропозиції від її учасників, що дозволило обговорити широке коло питань щодо удосконалення педіатричної освіти.

 

Гарант ОПП за спеціальністю «Педіатрія» НМУ, професор О.В. Виговська