Вступна кампанія 2024: ТОП-10 запитань абітурієнтів

03.05.2024

Нещодавно у Національному медичному університеті імені О.О Богомольця відбувся перший цього року День відритих дверей. Зацікавлені у здобутті вищої медичної освіти у НМУ поставили чимало запитань щодо Вступної кампанії – 2024. Відповіді на найпоширеніші з них – у нашому матеріалі.

Який мінімальний конкурсний бал для вступу на медичні спеціальності?

Мінімальним конкурсним балом для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», «Фармація, промислова фармація» (бюджет, контракт) визначено 150 балів.

Чи обов’язково треба визначати пріоритетність для заяви на вступ?

Так, пріоритетність треба визначати обов’язково – для вступу на місця державного та регіонального замовлення на відкриті та фіксовані (закриті) конкурсні пропозиції. Пріоритетність заяви на контрактну форму навчання не визначається.

Чи потрібно подавати мотиваційний лист під час вступу? Яким має бути обсяг такого листа? Чи можна в кабінеті вступника редагувати текст мотиваційного листа?

У 2024 році всі вступники до закладу вищої медичної освіти мають подавати мотиваційні листи. Обсяг такого листа має складати не менш ніж 200 і не більше ніж 600 слів. Редагувати мотиваційний лист можна лише до моменту подання заяви на вступ.

Розкажіть про особливі напрями, за якими відбувається навчання в НМУ імені О.О. Богомольця?

Формат навчання на спеціальності 222 «Медицина» з поглибленим вивченням англійської мови за професійним спрямуванням дасть змогу успішніше скласти єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) та суттєво підвищить конкурентоспроможність у медичній сфері у майбутньому.

На факультеті підготовки лікарів для Збройних Сил України, спеціальність 222 «Медицина» виконується військово-медична підготовка студентів. Випускникам цього факультету надається першочергове право вступу до Української військово-медичної академії з подальшим проходженням військової служби на лікарських посадах у військових госпіталях.

Чи мають абітурієнти, які вступають на факультет підготовки лікарів для Збройних Сил України, додатково надавати висновок військово-лікарської комісії?

Так, мають його надавати, а також автобіографію, характеристику з місця роботи (служби, навчання).

Які особливі умови вступу діють у НМУ?

Можливе зарахування за результатами співбесіди з біології, вступ за результатами співбесід з української мови, математики, історії України та біології (вступник отримує результат за шкалою 100-200 з кожного предмета). Також є можливість участі в конкурсі на бюджет у межах відповідних квот і переведення вступника на бюджет при зарахуванні на контракт (відкриті конкурсні пропозиції) на вакантні місця.

Чи обов’язково вступнику дозволять брати участь у конкурсі на контрактне місця, якщо він не пройшов на бюджет?

Так, якщо під час подання заяви на вступ він зазначив варіант «претендую на участь в конкурсі на місця державного та регіонального замовлення і на участь в конкурсі на місця за кошти фізичних та юридичних осіб у випадку неотримання рекомендації за цією конкурсною пропозицією за державним або регіональним замовленням». У такому випадку, у разі відсутності рекомендації на бюджет, вступник автоматично бере участь у конкурсі на контракт.

Як додати квоту чи пільгу в електронний кабінет вступника?

До подання заяви вступника треба звернутися до Приймальної комісії НМУ з підтверджувальними документами. Після внесення інформації у відповідний реєстр право на пільгу буде відображено у електронному кабінеті вступника.

Коли розпочнеться реєстрація заяв на участь у співбесідах та творчих конкурсах в НМУ?

Реєстрація заяв на участь у співбесідах та творчих конкурсах здійснюватиметься: для вступу на місця державного або регіонального замовлення з 3 липня до 18:00 10 липня, для вступу виключно на місця за кошти фізичних та/або юридичних осіб – до 18:00 25 липня.

Скільки бюджетних місць передбачено у 2024 році? Яка вартість навчання?

По всіх спеціальностях в НМУ передбачено 955 бюджетних місць. Вартість навчання буде сформована і опублікована на офіційному сайті НМУ імені О.О. Богомольця ближче до початку вступної кампанії.

Також нагадаємо, що незабаром розпочнеться вступна кампанія до інтернатури. Детальніше з правилами, вимогами та перспективами вступу до інтернатури НМУ можна ознайомитися за посиланням.

Пресцентр НМУ