У НМУ стартував другий тренінг з базової екстреної медичної допомоги

26.03.2024

У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця розпочався п’ятиденний тренінг з базової екстреної медичної допомоги (Basic Emergency Care). До навчання долучилися 22 медичних фахівця з Київщини та Львівщини. Захід вдруге проводиться на базі Навчально-наукового центру медичних симуляцій нашого Університету, де створено належні умови для опанування теоретичних і практичних навичок зазначеного напрямку. Навчальний курс передбачає підвищення компетентностей медичних спеціалістів з надання допомоги при екстрених станах.

Курс розпочався з установчої лекції, де тренери курсу – директорка Навчально-наукового центру медичних симуляцій НМУ Юлія Бойко, асистент кафедри анестезіології та інтенсивної терапії НМУ Сергій Середа та фахівець з Молдови, доцент кафедри хірургії №1 Державного університету медицини та фармації імені Миколи Тестеміцану Марин Возиян розповіли присутнім про структуру та умови виконання навчальної програми, організаційні особливості, систему контролю, вимоги до сертифікації курсу, які розроблені Всесвітньою організацією охорони здоров’я та Міжнародного комітету Червоного Хреста, що є співорганізаторами проведення даного курсу у нашому Університеті.

Всі учасники навчання пройшли тест, що дозволило визначити їх рівень підготовки для опанування навчальної програми. Адже навчання на тренінгу передбачає наявність базових знань з використання засобів індивідуального захисту, основ анатомії людини та збирання анамнезу, проведення фізикального огляду, у тому числі вимірювання життєвих показників, аускультації грудної клітки та обстеження органів черевної порожнини, використання глюкометра, забезпечення внутрішньовенного доступу та застосування внутрішньом’язової ін’єкції.

Як зазначили тренери курсу, щоб отримати сертифікат про успішне завершення тренінгу, необхідно під час тестування, що проводиться по завершенню навчання, надати правильні відповіді на щонайменше 75% запитань. А також не порушувати графік відвідування та виконати практичну частину підсумкового контролю, що оцінюватимуть тренери кожної групи. Відтак, під час установчої лекції всіх курсантів розділили на 4 групи, за кожною з яких закріплено тренера. Варто додати, що сертифікат про успішне опанування курсу додає його власнику 25 балів БПР.

За словами Юлії Бойко, склад учасників визначали за результатами поданих на розгляд резюме та мотиваційних листів фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, де опікуються впровадженням даного курсу з базової екстреної медичної допомоги в нашій країні. Під час тренінгу також визначатимуться педагогічні здібності курсантів, які у майбутньому зможуть стати тренерами з базової екстреної медичної допомоги та навчати своїх колег за місцем перебування, у різних регіонах України.

Зазначимо, що це вже другий тренінг Basic Emergency Care, що проводиться у НМУ. 15 березня відбувся перший в Україні тренінг з базової екстреної медичної допомоги, де всі 24 учасники отримали сертифікати, що свідчать про його успішне завершення.

Пресцентр НМУ