Спеціалізована вчена рада НМУдетально розглянула зміни у вимогах до захисту докторських дисертацій

16.12.2022

15 грудня в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося установче засідання спеціалізованої Вченої ради (СВР) Д 26.003.05 зі спеціальності 14.01.22 – «Стоматологія». На засіданні детально розглянули нововведення у вимогах і порядку проходження захисту докторських дисертацій.

У засіданні взяли учать проректор з науково-педагогічної та лікувальної роботи, голова СВР Олександр Канюра, заступники голови – завідувач кафедри щелепно-лицевої хірургії та сучасних стоматологічних технологій ІПО Андрій Копчак і професор кафедри стоматології ІПО Анатолій Борисенко, завідувачка кафедри ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології, вчений секретар Тетяна Костюк та інші члени спеціалізованої Вченої ради, серед яких суттєва кількість з інших міст, що нагально демонструє відповідальний та сумлінний підхід до процесу присудження наукових ступенів.

В Україні триває реформування вищої освіти. Суттєвих змін зазнав процес здобуття наукового ступеня доктора медичних наук. З березня 2022 року започаткований процес створення «докторських» рад. Якщо для захисту дисертації з отримання ступеня Ph. D. Вчені ради скликаються щоразу індивідуально для кожного дисертанта, то отримання ступеню доктора медицини розглядають спеціалізовані. В НМУ вже сформовані та функціонують 8 спеціалізованих Вчених рад і ще 2 зараз ще знаходяться на розгляді в МОН.

Головним нововведенням є можливість проведення захисту за трьома різними форматами. Відтепер, захист докторської дисертації можливий за текстом дисертації, за монографією та за сукупністю наукових праць.

Також віднині обов’язкова є онлайн-трансляція заходу. До речі, 2/3 членів ради можуть брати участь у засіданні дистанційно, в такому разі таємне голосування відбувається через Zoom.

Також суттєвою зміною є можливість захисту без наукового консультанта, якщо дисертант не навчався в докторантурі певного закладу вищої освіти або науково-дослідного інституту.

Детальніше з усіма нововведеннями можна ознайомитися за посиланням.

 

Пресцентр НМУ