ЛЕКЦІЇ ВІД ПРОФЕСОРІВ АРІЕЛЬСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

29.03.2016

29 березня 2016 року в санітарно-гігієнічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця професори Аріельського університету (Ізраїль) – проректор з наукової роботи Альберт Пинхасов та доктор Ян Каганов прочитали лекції про особливості ізраїльської системи охорони здоров’я та медицини для студентів та викладачів.

Нагадаємо, 20 січня 2016 року між НМУ імені О.О. Богомольця та Аріельським університетом було підписано Меморандум про взаєморозуміння, а також окреслено шляхи співпраці.

В рамках Меморандуму заплановано впровадження програми подвійних дипломів зі спеціальності «Управління в охороні здоров’я»; проведення спільних досліджень вченими обох університетів; видання наукових публікацій; створення спільних програм громадського здоров’я (Public Health). Окрім того, угода передбачає широкі можливості для академічних обмінів, що сприятиме збагаченню досвідом та інтенсифікації процесу співпраці між вищими навчальними закладами обох країн.

За підтримки Ізраїльського культурного центру та його директора Ольги Поліщук, першим кроком в рамках співпраці з НМУ імені О.О. Богомольця став візит лекторів Аріельського університету. Ян Каганов та Альберт Пинхасов прочитали дві лекції на теми «Сімейна медицина в Ізраїлі і управління медичними установами» та «Персоналізована медицина – клінічні та наукові перспективи».

Система охорони здоров’я і рівень медицини в Ізраїлі вважаються одними з передових у світі. Це засвідчує показник здоров’я населення та середня тривалість життя мешканців, яка на сьогодні становить – 83-84 роки. Також В Ізраїлі найнижчий показник дитячої смертності в усьому світі. 

Медичні системи Ізраїлю, як і багатьох європейських країн діють на засадах сімейної медицини. За словами доктора Яна Каганова, в Ізраїлі сімейний лікар — це майже член родини, наріжний камінь медицини. Лектори зауважили, що особливістю ізраїльської системи охорони здоров’я є те, що вона заснована на державному медичному страхуванні, яке гарантує всім жителям країни право на отримання медичного обслуговування через лікарняні страхові каси. Також професори Арієльського університету розповіли про функціонування лікарняних кас, в Ізраїлі таких чотири – Клаліт, Меухедет, Леуміт і Маккабі.

Під час лекції ізраїльські фахівці назвали закони якими керується держава в галузі медицини – «Про права пацієнта», «Про здоров’я народу» та «Про державне медичне страхування». Хворий – центральна фігура лікувального процесу в Ізраїлі. Це підтверджує закон про права пацієнта, який поряд із законом про державне страхування здоров'я визначає правові рамки взаємодії пацієнта і галузі охорони здоров'я в цілому.

Національний медичний університет імені О.О. Богомольця  і надалі співпрацюватиме з провідними університетами світу для обміну досвідом в галузі медицини та створення своєї якісної системи охорони здоров’я, адже за висновком ВООЗ: «ступінь орієнтованості держави та її інституцій на покращення здоров’я громадян, реформування та розвиток системи охорони здоров’я і є одними із основних показників розвитку держави, її цивілізованості і конкурентоспроможності». 

Довідка: Ізраїльський університет заснований у 1982 році, він розташований в місті Аріель в Самарії неподалік Тель-Авіва. Наразі в Університеті Аріелю навчаються та здійснюють наукові дослідження 14 тисяч студентів, працюють понад 100 штатних професорів на 7 факультетах, діють 18 наукових центрів і лабораторій.

 

Прес-центр

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця