Інтернатура НМУ: стати успішним акушером-гінекологом

01.02.2024

На кафедрі акушерства, гінекології та неонатології Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця лікарі-інтерни здобувають престижу спеціальність акушера-гінеколога. Сучасна, професійна та прогресивна команда фахівців допомагає здобути сучасні знання та вміння в теорії та на практиці, всебічна та цікава програма, потужні бази стажування дають можливість стати успішним лікарем високого рівня.

Тривалість підготовки в інтернатурі становить 33 місяці (5148 годин, 171,6 кредитів ECTS). Освітня частина у закладах вищої або післядипломної освіти – 9 місяців (1404 години, 46,8 кредити ECTS), 3 місяці щорічно (15,6 кредитів ECTS на рік). Практична частина на базі стажування – 24 місяці (3744 годин). Серед пологових будинків м. Києва клінічними базами кафедри є: КНП «Київський міський пологовий будинок № 1», КНП «Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини», КНП «Київський міський  пологовий будинок № 5», КНП «Київський міський пологовий будинок № 6», КНП «Перинатальний центр м. Києва», КНП « КММЦ «Академія здоров’я людини».

У 2023 році у пологових будинках м. Києва загалом відбулось 19650 пологів. На наших клінічних базах – 14922 пологів. Тобто наші інтерни допомагали приймати пологи у трьох із чотирьох жінок столиці (76% пологів по столиці за минулий рік). А це – потужний досвід і велика відповідальність!

Так, кафедра акушерства, гінекології та неонатології післядипломної освіти забезпечує потужні та різнобічні практики: у відділеннях, на чергуваннях, спільно з кафедрою анестезіологів. Частину годин майбутні лікарі відпрацьовують практичні навички на симуляційних тренажерах. Максимально наближені до реальних клінічні ситуації відпрацьовують особисто та у команді. Натреновування професійних, комунікативних та організаційних компетентностей з використанням тренажерів-симуляторів – сучасний тренд навчання на післядипломному рівні, що постійно застосовують в нашому Університеті. Це допомагає розвинути швидкість та чіткість дій, стресостійкість і впевненість.

Високопрофесійний науково-педагогічний колектив кафедри дасть знання та досвід, що не лише прописані у навчальних посібниках, а й здобуті в результаті багаторічної роботи та вивчення новітніх сучасних європейських практик. Тут навчають якісно виконувати роботу, вміти швидко приймати правильне рішення, вибудовувати діалог з пацієнтом, надавати підтримку та фахово взаємодіяти. Кафедра акушерства, гінекології та неонатології Інституту післядипломної освіти дає всі необхідні вміння та практики, що дозволять зазирнути глибше у професію. А глибинні та всебічні знання дозволяють сформувати високу професійність і професійний «інстинкт».

Інтерни навчаються мислити критично, аналізувати, збирати інформацію про проблему й пацієнта, робити свої особисті відкриття, висновки, спираючись на різні джерела. Вони знають про етику, співпрацю, командну роботу та підтримку, активні та прагнуть здобути знання. Окрім того, на кафедрі є різноманітні клуби та гуртки, які відкривають майбутнім лікарям нові сфери та інтереси в особистому та професійному житті.

Також на кафедрі розробили блок навчань з репродуктології, що відкриває допоміжні репродуктивні технології. Окрім того, є можливість проведення ендоскопічних операцій та отримання базової спеціальної освіти у сфері фетальної медицини, яка висвітлює субоптимальні, субкомпенсовані стани внутрішньоутробної дитини, вади розвитку та особливі стани багатоплідної вагітності, де у частині випадків можна запобігти розвитку ускладнень, застосовуючи фетальну хірургію (операції для плода під час вагітності внутрішньоутробно). На клінічних базах кафедри діє центр фетальної хірургії. Лікарі-інтерни можуть вивчати і дитячу гінекологію.

Ще один курс, який можна опанувати на кафедрі – управління втомою. Втома – невіддільна частина життя під час навчання, у роботі та побуті. Та не всі вміють правильно керувати своїм станом, накопичувати та не розтрачувати енергію, розподіляти сили та вчасно розпізнавати сигнали організму. Лікар повинен пам’ятати – перед ним величезна відповідальність. Він не має права на помилку через втому чи розсіяність. Цей курс дозволить інтернам ефективно навчатися та працювати, дасть можливість допомагати впоратися із втомою із стресом майбутнім пацієнтам.

Що важливо, кафедра відкриває безліч нових можливостей та перспектив, як у працевлаштуванні, так і в подальшому розвитку. За рейтингом навчання частина лікарів-інтернів після успішного завершення інтернатури отримує можливість працевлаштування на клінічних базах кафедри. У 2023 році було працевлаштовано 7 лікарів-інтернів.

У майбутньому, згідно з Наказом МОЗ України №1347 від 25.07.2023 «Про затвердження Переліку циклів спеціалізації та тематичного удосконалення за лікарськими та фармацевтичними (провізорськими) спеціальностями» після навчання в інтернатурі за спеціальністю «Акушерство і гінекологія» можна буде отримати наступні вторинні спеціалізації:

  • Дитяча гінекологія;
  • Онкогінекологія;
  • Сексопатологія.

Кафедра акушерства, гінекології та неонатології післядипломної освіти виховує кращих фахівців, які вміють дарувати щастя нового життя. А що може бути важливіше?

Детальну інформацію про роботу кафедри ви можете отримати за посиланням: https://nmuofficial.com/zagalni-vidomosti/kafedri/kafedra-akusherstva-ta-ginekologiyi-pislyadyplomnoyi-osvity/

Зацікавила можливість навчання в інтернатурі НМУ, щоб стати лікарем-акушером-гінекологом? Звертайтеся: sokolinna64@gmail.com – Сокол Інна Вікторівна; 050-311-16-31, lilya.martynova@gmail.com – Мартинова Лілія Іванівна.

За інформацією кафедра акушерства, гінекології та неонатології ІПО