Інтернатура НМУ: стати оториноларингологом

18.04.2024

Оториноларингологія — розділ клінічної медицини, що вивчає фізіологію і патологію вуха, носа і горла (глотки, гортані, трахеї) та суміжних з ними ділянок. Сучасна оториноларингологія займається діагностикою та лікуванням, в тому числі хірургічним, таких захворювань, як менінгіт, абсцес мозку, тромбоз мозкових синусів, сторонні тіла стравоходу, перфорації стравоходу, пластика гортані, трахеї, обличчя, кісти, пухлини, флегмони шиї. Спеціалістів цієї галузі медицини готують на кафедрі оториноларингології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Навчання в інтернатурі за спеціальністю «Оториноларингологія» триває протягом 22 місяців. З них 6 місяців становить очна форма навчання, яка відбувається на базі кафедри. У цей час, окрім традиційного поєднання теоретичної та практичної частини, інтерни активно залучаються до наукової роботи зі значною кількістю майстер-класів і наукових конференцій.

Практичну частину навчання, що становить 16 місяців, майбутні оториноларингологи опановують на клінічних базах кафедри: Університетській клініці НМУ (стаціонар та Консультативно-діагностична поліклініка), Олександрівській клінічній лікарні м. Києва, Київській міській дитячій клінічній лікарні №2, Інституті отоларингології імені професора О.С. Коломійченка НАМН України.

Під час проходження практики лікарі-інтерни під керівництвом кураторів проводять обстеження профільних пацієнтів, вивчають та опановують роботу на діагностичному обладнанні, беруть участь у клінічних конференціях у відділеннях, асистують на операціях, опановують та самостійно застосовують на практиці фахові компетентності, що передбачені програмою навчання, зокрема надання невідкладної медичної допомоги хворим з гострою ЛОР-патологією, зокрема військово-тактичної медицини за протоколом стандартів НАТО (MARCH), такі як травми голови, шиї та їх ускладнення, кровотечі ЛОР-органів, стенози гортані тощо.

Також під час навчання інтерни мають змогу відвідувати організовані кафедрою численні курси післядипломної освіти та науково-практичні конференції. За бажанням, беруть участь у міжнародних дослідженнях, а інтерни, що володіють англійською рівня В2, додатково мають можливість проходити стажування за кордоном. Після закінчення навчання випускники, що продовжують навчання в аспірантурі, мають можливість працювати на кафедрі. Також відповідно до угоди, укладеної між НМУ імені О.О. Богомольця та Варшавським медичним університетом, проводиться обмін науковими надбаннями та практичними навичками в сфері оториноларингології.

Професорсько-викладацький колектив співробітників кафедри оториноларингології НМУ імені О. О. Богомольця складається з педагогів високого рівня, професіоналів, які очолюють усі напрямки отоларингології, серед них – 5 професорів, 7 доцентів та 2 доктори наук.

Під час навчання лікарі-інтерни отримають повний спектр знань і практичних компетентностей для впевненої самостійної роботи, навички базових хірургічних навичок для надання допомоги хворим отоларингологічного профілю, цінний досвід з надання хірургічної отоларингологічної невідкладної медичної допомоги. Також вони оволодіють сучасними методами досліджень в оториноларингології, в тому числі повного спектру аудіологічних та ендоскопічних досліджень, матимуть змогу долучитись до унікальних хірургічних втручань.

Запрошуємо на навчання!

Докладніше про кафедру

Додаткова інформація: +38 (093) 272 08 41

skydoctor3@gmail.com

За інформацією кафедри оториноларингології