Інтернатура НМУ: стати дерматовенерологом

09.04.2024

За статистикою, шкірно-венеричні захворювання займають одне із перших місць по поширенню серед населення. Тож попит на фахівців спеціальності «Дерматовенерологія» залишається стабільно високим і затребуваним на ринку праці. У Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця майбутніх лікарів-дерматовенерологів навчають в інтернатурі на базі кафедри дерматології та венерології з курсом косметології.

Термін навчання в інтернатурі за спеціальністю «Дерматовенерологія» становить 2 роки, теоретична частина становить 6 місяців (3 місяці на рік), практична16 місяців.

Головною метою навчання в інтернатурі є поглиблення теоретичної та практичної підготовки випускників медичних закладів вищої освіти, набуття нових професійних практичних навичок і вмінь відповідно до професійно-посадових вимог до лікаря-дерматовенеролога і кваліфікаційної характеристики. Майбутні дерматовенерологи поглиблено вивчають дисципліни «Загальні питання дерматології, принципи лікування шкірних захворювань», «Інфекційні та паразитарні хвороби шкіри», «Неінфекційні хвороби шкіри», «Діагностика, лікування та профілактика сифілісу», «Гонорея та негонорейні хвороби сечостатевих органів», «Основи соціальної гігієни та організація дерматовенерологічної допомоги населенню», «Етика і деонтологія в професійній діяльності лікаря» та інші.

Практична підготовка майбутніх дерматовенерологів відбувається на клінічних базах кафедри – у КНП «Олександрівська клінічна лікарня м. Києва» та КНП «Дерматовенерологія». Інтернів залучають до огляду хворих, постановки діагнозів, призначення терапії, ведення історій хвороб пацієнтів. Також під час навчання лікарі-інтерни беруть участь у науково-практичних конференціях, майстер-класах, круглих столах з актуальних питань дерматовенерології.

Навчання на кафедрі дерматології та венерології з курсом косметології НМУ охоплює обсяг як теоретичних, так і практично-прикладних знань, вмінь і навичок, компетентностей, необхідних для отримання кваліфікації лікаря-дерматовенеролога. Освітній процес передбачає читання лекцій, проведення різних видів семінарських і практичних занять, клінічних розглядів, клінічних конференцій з аналізом важливих питань діагностики і лікування, експертну оцінку історій хвороб, а також самостійну роботу. Навчання проводять досвідчені фахівці, професори кафедри.

Після закінчення інтернатури за спеціальністю «Дерматовенерологія» випускники мають можливість розпочати власну лікарську практику, а за бажанням – додатково пройти вторинну спеціалізацію: «Косметологія», «Трихологія», «Подологія».

Додаткова інформація щодо вступу та навчання в інтернатурі НМУ за цією спеціальністю: +38 (067) 403-41-35, +38 (099) 425-26-36, t.litinska@gmail.com, svirid.s.g@gmail.com.

Докладніше про діяльність кафедри.

За інформацією кафедри дерматології та венерології з курсом косметології