41 рік виповнилося кафедрі менеджменту охорони здоров’я

04.12.2023

41-шу річницю у грудні 2023 року відзначає кафедра менеджменту охорони здоров’я Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. За свого існування кафедра менеджменту ОЗ пройшла складний та результативний шлях свого становлення.

2-го грудня 1982 року почала свою роботу кафедра соціальної гігієни та організації охорони здоров’я. Її було створено шляхом реорганізації курсів удосконалення керівних кадрів охорони здоров’я, що функціонували на базі Київського медичного інституту імені О.О. Богомольця ще з 1971 року. За ці 10 років на курсах було підготовлено 1453 керівника лікувально-профілактичних установ з усіх без винятку областей України. Потреба у підготовці керівних кадрів зростала, що і обумовило необхідність створення самостійної кафедри.

На час створення кафедри вона була забезпечена матеріально-технічним оснащенням на базі поліклініки №2 Голосіївського району Києва. Під кафедру було виділено 3 приміщення для читання лекцій, що дало можливість проводити одночасно не менше трьох циклів навчання. Перший цикл слухачів кафедри нараховував 33 особи, серед яких проходили навчання головні лікарі Центральних районних лікарень.

Кафедра працювала над удосконаленням управлінців галузі, здається, що на той час не було жодної проблеми, що не розглядалася б на лекціях чи практичних заняттях.

Варто сказати, що кафедра заклала основи підготовки фахівців на тематичних курсах. Останні й сьогодні є чи не основною формою підготовки фахівців.

Прогресивним явищем стало забезпечення слухачів добірками наукової інформації, методичними матеріалами тощо. Слухачі поверталися на робочі місця всебічно озброєні сучасними знаннями та практичними навичками. До речі, така форма навчання і тепер є обов’язковою.

Актуальними були виїзні цикли навчання до Житомирської, Миколаївської, Полтавської, Одеської, Херсонської, Чернівецької областей. Було введено систему лекцій керівників галузі охорони здоров’я, зокрема міністра та його заступників.

Тематика циклів тематичного вдосконалення оновлюється щорічно. З 2014 року кафедра менеджменту ОЗ проводить не тільки курси підвищення кваліфікації для лікарів-організаторів, а й здійснює підготовку студентів з дисциплін: «Менеджмент і маркетинг в охороні здоров’я», «Основи менеджменту, маркетингу та адміністрування», «Бізнес-менеджмент» і модулю «Економіка охорони здоров’я». Окрім цього, науково-педагогічні працівники кафедри беруть участь у підготовці молодих науковців і аспірантів із дисципліни «Організація медичних наукових досліджень: основи методології та біостатистики».

За останні роки під керівництвом професора Валентина Парія, який зараз очолює кафедру, професорсько-викладацький колектив підготував навчальний посібник «Економічний аналіз використання ресурсів у системі охорони здоров’я», підручник «Економіка охорони здоров’я», практикуми для самостійної роботи студентів «Економіка охорони здоров’я» українською, російською й англійською мовами.

Пам’ятаємо, що історія – це люди. Приєднуємося до привітання наших колег і бажаємо натхнення і нових творчих успіхів!

Детальніше про історію кафедри можна ознайомитися на сторінці кафедри. Більше інформації про роботу кафедри можна відслідковувати на Facebook-сторінці.

Пресцентр НМУ
за інформацією кафедри менеджменту ОЗ ІПО