Вступна кампанія 2024: У МОН опублікували зміни до порядку прийому на навчання

20.06.2024

У Міністерстві освіти і науки України опублікували оновлення Порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році, що пов’язані з воєнно-політичною ситуацією в державі. Зміни також стосуються основних аспектів щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань, компетентностей та навичок вступників.

Серед основних нововведень щодо порядку прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2024 році:

  • Збільшено підтримку закладів вищої освіти, які розташовані у прифронтових і прикордонних областях через підвищення регіонального коефіцієнту. Регіональний коефіцієнт – це коефіцієнт, на який множиться конкурсний бал, якщо вступник / вступниця обирає ЗВО, розташований у певному регіоні.
  • Для здобуття ступеня магістра на основі вже здобутого ступеня магістра (для другої вищої освіти) вступ може відбуватися без ЄВІ та ЄФВВ, а лише за іспитами безпосередньо в закладі освіти. Це стосується освітніх програм усіх спеціальностей крім 081 «Право» і 293 «Міжнародне право».
  • На навчання для здобуття ступеня доктора філософії / доктора мистецтва умовою допуску є успішне складання ЄВІ в 2024 році з оцінкою за кожний із його компонентів не менше, ніж 150 балів. Альтернативним допуском може бути ЄВІ у 2023 році з оцінкою за тест з іноземної мови не менше, ніж 130 балів. Сертифікати, що посвідчують знання іноземної мови, не надають доступу до вступу в аспірантуру в 2024 році.

До того ж студенти, які здобули ступінь бакалавра у 2024 році, можуть скористатися спеціальними умовами для вступу в магістратуру. Ці умови стосуються студентів, які:

  • Зареєстровані та проживають на тимчасово окупованій території.
  • Проживають у населених пунктах, де станом на 1 липня 2024 року відбувалися активні бойові дії.
  • Проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з таких територій після 1 січня 2024 року.

За вищезазначених умов студенти можуть отримати рекомендацію для зарахування до магістратури, якщо вступають до того ж закладу вищої освіти, де здобули ступінь бакалавра за спеціальностями, визначеними в Переліку спеціальностей, що користуються особливою підтримкою. Якщо в закладі вищої освіти немає магістерської програми за спеціальністю, студенти можуть подати документи до будь-якого переміщеного (тимчасово переміщеного) закладу вищої освіти або закладу вищої освіти в Запорізькій, Київській, Миколаївській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях.

Нагадаємо, що вступникам, які не встигли зареєструватися для участі у Єдиному вступному іспиті та Єдиному фаховому вступному випробуванні, надано додатковий період реєстрації. Він триває з 17 до 21 червня 2024 року.

Також у НМУ імені О.О. Богомольця для вступників, які проживають на тимчасово окупованих рф територіях України, працюють освітні центри НМУ «Донбас-Україна», «Крим-Україна». Оформлення заяв, іспити та зарахування даної категорії вступників проходять за спрощеною процедурою.

За інформацією МОН України