Науковою дискусією гуртківці НМУ відзначили Всесвітній день загального медичного забезпечення

22.12.2023

Нещодавно відбулося перше спільне засідання гуртків кафедр громадського здоров’я і гігієни та екології Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, присвячене Всесвітньому дню загального медичного забезпечення. Доповіді гуртківців стосувалися аспектів відзначення дати і проблематики світових систем охорони здоров’я.

Студентки 2 курсу медичного факультету №1 Альона Паніна і 6 курсу медичного факультету №3 Юлія Талабко ознайомили учасників засідання зі світовими тенденціями забезпечення медичними послугами різних верств населення, їх доступністю для громадян України на прикладі Київської області. Згідно з доповідями у нашій країні одним із пріоритетних напрямів стала реабілітація громадян у відповідь на сучасні медичні потреби українців, зумовлені війною. Завдяки принципу універсальності, кожен пацієнт може розраховувати на однаковий обсяг реабілітаційної допомоги як у лікарні великого міста, так і меншого за розміром населеного пункту, якщо заклад має договір із Національної служби здоров’я України.

Однак світові реалії щодо охоплення різних верств населення послугами охорони здоров’я відстають від графіку досягнення цілей до 2030 року. Як відзначили Альона Паніна та Юлія Талабко, починаючи з 2000 року, частка населення світу, що зіткнулося з катастрофічно високими витратами власних коштів на медичну допомогу лише збільшується. Глобальна тенденція характерна для всіх регіонів та усіх груп країн за рівнем доходу.

Під час засідання за участі викладачів кафедр громадського здоров’я і гігієни та екології відбулася дискусія щодо майбутніх напрямків розвитку медичної сфери у нашій країні, з урахуванням згаданих у роботах доповідачок проблемних питань. Важливим підсумком заходу стала домовленість про продовження співпраці гуртків кафедр громадського здоров’я і гігієни та екології на постійній основі.

Асистент кафедри громадського здоров’я Олександр Жолобко акцентував на важливості широкого залучення студентів до вивчення стану української системи охорони здоров’я з метою формування у майбутніх лікарів чіткого бачення всіх аспектів професії.

Долучайтеся до роботи СНГ кафедр громадського здоров’я і гігієни та екології!

Контакти СНГ кафедри громадського здоров’я за посиланням.

Контакти СНГ кафедри гігієни та екології за посиланням.

За інформацією кафедри гігієни та екології