Завершилися вступні іспити у рамках додаткового конкурсного набору до аспірантури НМУ

14.11.2023

Аспірантура Національного медичного університету імені О.О. Богомольця є потужним майданчиком для поглиблення знань, успішного виконання власного наукового дослідження, активного залучення до наукової спільноти. 24 абітурієнти, які увійшли до другого в цьому році набору до аспірантури, вже склали вступні іспити.

Завідувачка відділу аспірантури та докторантури НМУ Катерина Гололобова зазначила, що з-поміж вступників до аспірантури НМУ є випускники Запорізького та Буковинського державних медичних університетів, Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова, Сумського державного медичного університету, Одеського національного медичного університету. Участь у конкурсному відборі до аспірантури взяли і двоє іноземних громадян – з Сирії та Азербайджану. У додатковому наборі переважають фахівці, які вже мають значний стаж практичної діяльності, досягли певного професійного рівня. Вони налаштовані цілеспрямовано займатися наукою та використовувати результати власного наукового дослідження у практичній діяльності.

Перш ніж стати аспірантами нашого Університету, абітурієнти мали пройти офлайн два етапи вступних випробувань. Один іноземний громадянин, який перебуває за кордоном, та кілька громадян України, які не змогли дістатися до столиці з територій, близьких до зони бойових дій, брали участь в іспитах онлайн.

Так, на першому етапі вони склали іспит з іноземної мови, виконавши завдання, що відповідають рівню В2, з читання, письма, аудіювання та спілкування. На другому етапі складали на кафедрах Університету іспит зі спеціальності, зокрема, 225 «Медична психологія», 011 «Освітні, педагогічні науки», 226 «Фармація, промислова фармація», 221 «Стоматологія» та 222 «Медицина». Традиційно, найбільше вступників було на спеціальність 222 «Медицина». Іспит проходив у формі співбесіди, абітурієнти обирали білет і надавали відповіді на два теоретичні запитання.

Невід’ємною складовою іспиту зі спеціальності була презентація власного наукового проєкту. За словами Катерини Гололобової, члени екзаменаційної комісії відзначали, що абітурієнти усвідомлено та виважено підійшли до підготовки наукових проєктів. Наприклад, з-поміж вступників другого набору є 5 лікарів-анестезіологів, іспит у яких приймав ректор НМУ, професор Юрій Кучин. Їхні проєкти, що відображали важливі питання медицини та становлять значний науковий інтерес, були оцінені на відмінно.

Ректор Університету Юрій Кучин відзначає, що цьогорічна кількість вступників до аспірантури є свідченням затребуваності освітніх програм НМУ, їхньої адаптованості до вимог сьогодення. Кількість охочих вступити до аспірантури НМУ значно зросла у порівнянні з показниками минулих років. Університет пішов назустріч тим, хто з об’єктивних причин не мав можливості вступати до ЗВО у рамках першого набору до аспірантури. Водночас, НМУ імені О.О. Богомольця постійно працює над удосконаленням навчальних програм, розширює опції для молодих науковців.

Потенційні аспіранти НМУ успішно пройшли вступні випробування на заочну та очну денну форми навчання на умовах контракту. Рейтингові списки вже оприлюднили на сторінці відділу аспірантури та докторантури на сайті НМУ імені О.О. Богомольця:

https://docs.google.com/document/d/1EscNnWonI5HeQBxL_qs9Hg9aLQk3YEGG/edit

Пресцентр НМУ