ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ

29.01.2015
29 січня 2015 р. у конференц-залі фізико-хімічного корпусу відбулося засідання Вченої ради НМУ під головуванням ректора Університету, член-кореспондента НАМН України, професора К.М. Амосової.
 На порядок денний  було винесено два питання: 
1)                    «Звіт про наукову діяльність за 2014 рік. Пріоритетні напрямки та перспективи розвитку наукової діяльності в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. Затвердження зведеного плану науково-дослідних робіт на 2015 рік».
Доповідач проректор з наукової роботи член-кореспондент НАМН України, професор ЧАЙКОВСЬКИЙ Ю.Б.
Співдоповідь комісії:академік НАМН України, професор МАЙДАННИК В.Г. (голова), член-кореспондент НАМН України, професор МАЛАНЧУК В.О., член-кореспондент НАМН України, професор НЕТЯЖЕНКО В.З., академік НАМН України, професор ЦИМБАЛЮК В.І., член-кореспондент НАН України та НАМН України, професор ЧЕКМАН І.С., член-кореспондент НАМН України, професор ЯВОРОВСЬКИЙ О.П.
2) Доповідь професора Л.І. СОКОЛОВОЇ про життя та діяльність професора Маньковського Микити Борисовича (до 100-річчя від дня народження).
Перед початком розгляду планових питань порядку денного відбулися привітання співробітників Університету з ювілеями.
 За вагомий особистий внесок у розвиток Університету та з нагоди ювілею, були нагороджені почесною грамотою Вченої ради:
1.
Безродний
Борис Гаврилович
завідувач кафедри хірургії № 2
2.
Вітовська
Оксана Петрівна
завідувач кафедри офтальмології
3.
Дорошенко
Віталій Олександрович
професор кафедри дитячих інфекційних хвороб
4.
Курченко
Андрій Ігорович
завідувач кафедри клінічної імунології та алергології з секцією медичної генетики
5.
Ніженковська
Ірина Володимирівна
декан фармацевтичного факультету, завідувач кафедри фармацевтичної, біологічної та токсикологічної хімії
6.
Пельо
Ігор Михайлович
декан медичного факультету № 4, доцент кафедри гігієни та екології
 
Актуальність першого питання порядку денного – «Звіт про наукову діяльність за 2014 рік. Пріоритетні напрямки та перспективи розвитку наукової діяльності в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця. Затвердження зведеного плану науково-дослідних робіт на 2015 рік» засвідчило обговорення, яке тривало втричі довше запланованого регламентом роботи. Після доповіді голови комісії академіка НАМН України, професора  В.Г. МАЙДАННИКА в обговоренні взяли участь завідувач кафедри менеджменту охорони здоров'я професор В.Д. ПАРІЙ, декан медичного факультету № 3 професор В.І. ПЕТРЕНКО, директор Інституту гігієни та екології  професор С.Т. ОМЕЛЬЧУК, декан фармацевтичного факультету професор І.В. НІЖЕНКОВСЬКА, голова ради Студентського наукового товариства С.І. УСТІНОВ.
Перед доповіддю завідувача кафедри неврології професора Л.І. СОКОЛОВОЇ про життя та діяльність професора Микити Борисовича Маньковського (до 100-річчя від дня народження), зберігаючи традицію вшанування пам’яті видатних попередників, до президії були запрошені донька та внук професора Маньківського Б.М. Чудова презентація з багатьма фотографіями ювіляра була представлена надзвичайно емоційно та цікаво.
Насамкінець засідання Вченої ради були розглянуті поточні питання:
3.1. Затвердження теми, термінів виконання та наукового консультанта докторських дисертацій
·        ТКАЧИШИНОЇ Наталії Юріївні (пошукач кафедри гігієни праці і професійних хвороб, лікар поліклінічного відділення функціональної, ультразвукової та ендоскопічної діагностики Дитячої клінічної лікарні № 2, доцент кафедри внутрішніх хвороб Медичного університету Української асоціації народної медицини, к.м.н.);
·        МАНЖАЛІЙ Еліни Георгіївни (асистент кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2, к.м.н.).
3.2. Надання рекомендацій на вступ до клінічної ординатури лікарям-інтернам кафедри пропедевтики внутрішньої медицини № 2: ГРАБОВІЙ-ГОЛОВКО Світлані Вікторівні; ТУРЧИН Анні Ігорівні; кафедри хірургії № 4 НАГАЛЮК Юлії Володимирівні
3.3. Про надання творчої відпустки для завершення дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук викладачу кафедри медичної та біологічної фізики ГРИЩЕНКО Наталії Леонідівні.
3.4. Про затвердження критеріїв відбору претендентів на посади старших лаборантів для випускників
3.5. Про надання рекомендацій на видання навчального посібника «Медична ембріологія з основами тератології» за редакцією член-кор. НАМН України, професора Чайковського Юрія Богдановича
3.6. Про надання рекомендацій на видання навчального посібника «Топографічна анатомія та оперативна хірургія (модуль 1)» за редакцією професора Черняка Віктора Анатолійовича та професора Шевченко Олени Олександрівни.
3.7. Інформація щодо впровадження електронного документообігу при підготовці до засідання Вченої ради.
 
 
 
 
РІШЕННЯ
Вченої ради Національного медичного університету
імені О.О. Богомольця з питання
 
«ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАУКОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У НАЦІОНАЛЬНОМУ МЕДИЧНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМЕНІ О.О. БОГОМОЛЬЦЯ. ЗВІТ ПРО НАУКОВУ ДІЯЛЬНІСТЬ ЗА 2014 РІК. ЗАТВЕРДЖЕННЯ ЗВЕДЕНОГО ПЛАНУ НАУКОВО-ДОСЛІДНИХ РОБІТ НА 2015 РІК»
 
від 29 січня 2015 року
 
Заслухавши та обговоривши доповідь проректора з наукової роботи, члена-кореспондента НАМН України, професора Чайковського Ю.Б. та співдоповідь голови комісії академіка НАМН України, професора Майданника В.Г. Вчена рада відмічає, що у 2014 році кафедрами, Інститутом проблем патології, Інститутом гігієни та екології, Інститутом імунології та алергології, Українським тренінговим центром сімейної медицини проведена значна робота з виконання НДР на сучасному науково-методичному рівні, підвищення ефективності наукових розробок, їх інформаційного забезпечення та впровадження результатів у практику охорони здоров’я та навчальний процес, підготовки науково-педагогічних кадрів.
У 2014 році в НМУ виконувалось 203 НДР за різними джерелами фінансування, у тому числі за завданням МОЗ України – 17 НДР, на господарчо-договірній основі – 101 НДР. Усі НДР відповідали основним середньостроковим пріоритетним напрямам інноваційної діяльності загальнодержавного та галузевого рівнів.
За результатами виконання НДР видано 49 монографій, подано 206 заявок на корисну модель та 5 заявок на винаходи, отримано 161 патент України на корисну модель, 42 свідоцтва на авторський твір, підготовлено 45 заявок на включення наукового повідомлення до переліку наукової продукції, призначеної для впровадження досягнень медичної науки у сферу охорони здоров’я, підготовлено 16 інформаційних листів, 40 методичних рекомендацій та вказівок. За результатами ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт 9 студентів отримали дипломи переможців.
Підготовлено 398 гігієнічних нормативів і регламентів їх безпечного використання (Інститутом гігієни та екології НМУ); опубліковано понад 3,5 тис. наукових робіт, зроблено більше 1,8 тис. доповідей на з'їздах, конференціях, семінарах, у т.ч. за кордоном – 275, зокрема, усних доповідей – 34, на наукових форумах з міжнародною участю в Україні – 551. За ініціативи НМУ проведено 29 наукових заходів, у т.ч. 4 наукових читання, присвячених пам’яті видатних вчених.
У ІІ турі Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт МОН України 9 студентів отримали дипломи переможців.
НМУ є засновником 21 науково-практичного видання, з них 11 – фахові видання ДАК України.
Упродовж 2014 років функціонувало 8 спеціалізованих вчених рад по захисту докторських дисертацій за 17 спеціальностями та 14 апробаційних рад із 39 спеціальностей медичних, біологічних та педагогічних наук. На кафедрах Університету, згідно з Планом підготовки науково-педагогічних кадрів в НМУ на 2014 і подальші роки, затвердженим Вченою радою Університету, підготовлено 14 докторів і 109 кандидатів наук, з них затверджено ДАК України 8 докторських і 49 кандидатських дисертацій. Продовжується виконання 88 докторських (у т.ч. докторантами – 2) та 379 кандидатських (у т.ч. аспірантами – 139) дисертацій, 1 робота PhD захищена в Каролінському Інституті (Швеція). Розвивалася міжнародна, міжгалузева наукова інтеграція з провідними науковими та науково-освітніми закладами, установами НАН, НАМН та НАПН України та зарубіжними академіями наук.
Вчена рада у цілому позитивно оцінює наукову діяльність Університету. Однак, поряд із суттєвими здобутками у цій роботі є і недоліки. Рівень цитування наукових робіт співробітників НМУ у міжнародних наукометричних базах зріс, але є неспівставним з провідними вузами України і Європи. Недостатньо використовується інноваційний потенціал НМУ у т.ч. із міжнародного науково-технічного співробітництва; низьким є рівень комерціалізації результатів винахідницької діяльності. Потребує подальшого розвитку система здобуття студентами дослідницьких вмінь; робота зі створення центрів колективного користування науковим обладнанням. Необхідно посилити наукову складову впровадження освітніх інноваційних розробок у навчальний процес.

ВЧЕНА РАДА ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Звіт університету про виконання плану наукових досліджень за 2014 рік затвердити.
2. Затвердити зведений план НДР університету на 2015 рік, який включає 147 робіт, із них 16 – держбюджетних. 
3. Проректору з наукової роботи, науково-дослідній частині НМУ, директорам інститутів, деканам, завідувачам кафедр забезпечити виконання наукової тематики в НМУ згідно календарних планів та своєчасне подання звітної документації.
4. Посилити діяльність, направлену на збільшення публікацій співробітників НМУ у наукових виданнях, які включені до міжнародних наукометричних баз даних, шляхом оптимізації системи рейтингу кафедр та факультетів НМУ.
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: березень 2015 року.
5. Реорганізувати портал трансферу технологій НМУ та здійснювати оновлення розміщуваної на ньому інформації. 
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: не рідше одного разу на місяць протягом 2015 року.
6. Запровадити інформаційне забезпечення НДР шляхом електронного обміну інформацією між відділом науки та науковими підрозділами. 
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: лютий 2015 року.
7. Забезпечити впровадження системи менеджменту якості наукової роботи співробітників і студентів НМУ.  
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: травень 2015 року.
8. Згідно доповнень до Статуту НМУ, прийнятих 25.12.2014 року, створити такі підрозділи: відділ інтелектуальної власності і трансферу технологій, відділ студентської науки, відділ організації науково-дослідної роботи.
Відповідальні: проректор з наукової роботи, начальник планово-фінансового відділу.
Термін виконання: вересень 2015 року.
9. Створити систему грантової підтримки наукових проектів талановитої студентської молоді згідно Положення (додається). 
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: березень 2015 року.
10. Підготувати та затвердити на засіданні Вченої ради університету план підготовки науково-педагогічних кадрів на 2015 рік.
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: травень 2015 року.

11. Розглянути на Вчених радах факультетів хід виконання докторських та кандидатських дисертацій, звернувши особливу увагу на дисертації, які завершуються у 2015 році, забезпечивши їх своєчасне виконання. 
Відповідальні:декани.
Термін виконання: травень 2015 року.
12. Доручити апробаційним радам НМУ розгляд матеріалів щодо планування дисертаційних досліджень з метою надання відповідних рекомендацій вченим радам факультетів та Університету. 
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: з квітня 2015 року систематично.
13. Переглянути склад редакційної ради і редакційну політику фахового наукового видання «Вісник Національного медичного університету імені О.О.Богомольця» і відновити випуск журналу. 
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: березень 2015 року.
14. Посилити міжнародну наукову діяльність шляхом створення підрозділу менеджменту наукових проектів. Забезпечити участь у конкурсах на отримання грантів на виконання науково-дослідних робіт за кошти вітчизняних та іноземних інвесторів.
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: квітень-травень 2015 року.

15. Переглянути склад Етичної комісії Університету.
Відповідальні: проректор з наукової роботи.
Термін виконання: березень 2015 року.
16. Створити на базі кафедри менеджменту охорони здоров'я “Відділ організації наукових досліджень”, першочерговими завданнями якого визначити: проведення загальноуніверситетського анкетування науково-педагогічних співробітників і молодих вчених для оцінки потрібності та структури навчального курсу з сучасної методології наукового дослідження; включення такого курсу до обов'язкової програми підготовки аспірантів.
Відповідальні: проректор з наукової роботи завідувач кафедри менеджменту охорони здоров’я.
Термін виконання: березень 2015 року.
17. Контроль за виконанням рішення Вченої ради покласти на проректора з наукової роботи.

 
 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця