ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТСЬКОГО НАУКОВОГО ГУРТКА КАФЕДРИ СОЦІАЛЬНОЇ МЕДИЦИНИ ТА ГРОМАДСЬКОГО ЗДОРОВ’Я

19.02.2020

18 лютого 2020 року на кафедрі соціальної медицини та громадського здоров’я відбулося засідання студентського наукового гуртка на тему – «Захворюваність на рак як проблема громадського здоров’я».

У ході роботи гуртка йшлося про поширеність онкологічної патології серед населення України, Європи і світу, динаміку захворюваності на рак впродовж десятирічного періоду, відмінності в захворюваності на злоякісні новоутворення різних вікових, статевих, територіальних груп населення. Було детально розглянуто джерельну базу даних, зокрема ЄБД «Здоров’я для всіх», дані ЦМС МОЗ України, Держстату України, канцер-реєстру.

Особливий акцент було зроблено на масштабах медико-соціальних втрат та економічних збитків внаслідок захворювань на рак. Наголошено, що рак є причиною смерті понад 9 мільйонів осіб щорічно, а його наслідки обумовлюють витрати у розмірі 1,2 трильйона доларів. Зазначалося також, що при збереженні існуючих тенденцій, в найближчі двадцять років чисельність випадків онкологічних захворювань у світі зросте на 60%. Про прояви нерівності в охороні здоров’я свідчить той факт, що в 2019 році послуги з комплексного лікування онкологічних захворювань надавалися більш ніж в 90% країн з високим рівнем доходу і менш ніж в 15% країн з низьким рівнем доходу.

Були обговорені питання протидії зростанню онкозахворюваності, з огляду на відомі чинники ризику її розвитку, зокрема вживання тютюну і алкоголю, недостатню фізичну активність, високий індекс маси тіла, низький рівень споживання фруктів і овочів.

Завідувач кафедри, професор Т.С.Грузєва ознайомила учасників  засідання зі стратегічними і програмними документами ВОЗ, ЄРБ ВООЗ, спрямованими на боротьбу з неінфекційними захворюваннями, зокрема з раком.

Учасники засідання розглянули положення Національного плану заходів щодо неінфекційних захворювань для досягнення глобальних цілей сталого розвитку, обговорили пріоритетні заходи з профілактики, раннього виявлення та лікування злоякісних новоутворень.

Староста студентського наукового гуртка, студентка Н.Гринзовська повідомила учасників засідання про подій, що відзначаються під егідою ВООЗ у березні, та з тематикою наступного засідання.

 

Прес-центр за матеріалами кафедри соціальної медицини і громадського здоров’я