ЗАСІДАННЯ ШКОЛИ-СЕМІНАРУ «ПРОБЛЕМИ БІОЕТИКИ ТА ФІЗИКИ ЖИВОГО» НА ТЕМУ: «ЧИ ТРЕБА СУСПІЛЬТСВУ ВСТАНОВЛЮВАТИ МЕЖУ ДЛЯ НАУКОВОГО ПІЗНАННЯ?»

08.12.2020

Відбулося  чергове дистанційне засідання  школи-семінару для студентів-медиків на міждисциплінарну тему  “Чи конче  потрібно суспільству встановлювати обмеження для наукового пізнання (наукові та гуманітарні аспекти)?“. На початку засідання було проведено лекцію-презентацію (лектор – доцент А.І.Єгоренков, науковий керівник школи-семінару) та обговорення  астрофізичних, біомедичних та біоетичних аспектів сюжету твору «Солярис» відомого польського письменника та футуролога Станіслава Лема. Під час лекції та обговорення демонструвалися фрагменти однойменної кінострічки режисера Андрія Тарковського. Це створило необхідну для спілкування психо-емоційну атмосферу.

Під час  обговорення було проведено опитування серед учасників заходу з таких запитань:

1) Чи конче потрібне суспільству встановлення «межі» наукового пізнання?(50% – Так, 50%- Ні);

 2)Чи конче потрібне  для наукового пошуку використання етичних принципів та правил? (67% – Так, 17%- Ні, 17%- Іноді);

 3)  Чи є можливим (або корисним) для людства створення іншого (наприклад, цифрового) розуму? (54 % – Так, 31% – Ні, 15% – Не знаю).

Обговорювалися питання, що стосуються обмежень та соціального контролю  біомедичних досліджень з використанням не тільки “живих істот”, а також у майбутньому і «носіїв» штучного інтелекту (або “іншого” розуму,  як у сюжеті твору С. Лема). Така незвичайна постановка  питання загострила для слухачів суто біомедичний аспект проблеми про використання у наукових дослідженнях людей з різним ступенем свідомості.  Після проведення вебінару учасникам було надано завдання письмово продовжити свої роздуми з приводу теми семінару. Тому робота продовжується  у форматі індивідуальних роздумів.  Фото-ролик за темою семінару  можна переглянути  за посиланням:

https://www.youtube.com/watch?v=95WTrbvCFs8

 

Прес-центр за матеріалами семінару «Проблеми біоетики та фізики живого»