ЗАСІДАННЯ ПОВАЖНОЇ РАДИ ВІДЗНАКИ ЗА ПРОФЕСІОНАЛІЗМ ТА МИЛОСЕРДЯ «ОРДЕН СВЯТОГО ПАНТЕЛЕЙМОНА» – НМУ В ЦЕНТРІ УВАГИ

07.05.2022

6 травня 2022 року відбулося чергове онлайн-засідання Поважної ради Відзнаки за професіоналізм та милосердя «Орден Святого Пантелеймона», членом якої є перший проректор з науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, член-кореспондент НАМН України, професор О.М. Науменко, який виступив у ході засідання.

За традицією, Олександр Миколайович ознайомив членів Поважної ради із ситуацією щодо психологічної підтримки населення України, яку здійснюють медико-психологічний факультет, кафедра медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії НМУ імені О.О. Богомольця  спільно з Орденом Святого Пантелеймона (станом на  6 травня) :

” Продовжують роботу різні онлайн платформи:

  • Телеграм-канал «Психологічна підтримка в умовах воєнного стану». Долучено 574 підписників каналу. Зроблено 55 допис з психоосвіти населення.
  • Здійснено індивідуальні онлайн психологічні консультації, з якими зверталися за ґуґл-формою. Загалом студентів/працівників НМУ: 46 запитів: панічні атаки; почуття провини за те, що поїхали з України, а інші залишились; смерть рідних та близьких; тривога, депресія, травматичний досвід, отриманий під час евакуації з країни.
  • Чат-бот «ДРУГ» надавав усім першу психологічну допомогу після отриманої психологічної травми. Чат бот використали 40850 тисяч осіб з усієї території України
  • 2 травня проведено восьму онлайн лекцію з серії «Кризове психологічне консультування в умовах війни» на тему «Емоційне вигорання» (лектор,завідувач кафедри, професор кафедри медичної психології, психосоматичної медицини та психотерапії О.С. Чабан). Взяло участь понад 100 осіб (студенти НМУ, інтерни, лікарі-інтерністи)
  • Започатковано консультативну роботу з психологічної підтримки бійців ЗСУ, які перебувають на реабілітації в умовах стаціонару (Інститут отоларингології ім. проф. О.С. Коломійченка, кафедра загальної і медичної психології НМУ, завідувач, професор М.М.Матяш)
  • 27 травня заплановано проведення міжнародної науково-практичної конференції «Медико-психологічна реабілітація та соціальна адаптація: дискурс війни, перемоги, відновлення» (кафедра загальної і медичної психології НМУ, завідувач, професор Матяш М.М.)”.

Великий інтерес зборів викликало повідомлення професора О.М. Науменка щодо підготовки сертифікованих тренерів за програмо «STOP THE BLEED», яку здійснює кафедра медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини НМУ імені О.О. Богомольця, очолювана професором А.М. Гринзовським. Олександр Миколайович, зокрема зазначив: “Кафедру медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини активно залучено до допомоги у зміцненні обороноздатності країни, вона бере участь у підготовці сертифікованих тренерів за програмо «STOP THE BLEED».

Співробітники кафедри проводять підготовку бійців сил Територіальної оборони, поліції, спецпідрозділів з основ тактичної медицини для військовослужбовців. Методичною основою занять є навчальні матеріали від Національної асоціації екстрених медичних техніків (NАЕМТ) США: STOP THE BLEED, PHTLS та TCCC. Для медичної служби Територіальної оборони проведено роз’яснення з основ медичного захисту від хімічних чинників, передано для ознайомлення відповідні навчально-методичні матеріали.

Кафедра організувала підготовку студентів з курсу «Перший на місці події з основами тактичної медицини» з урахуванням рекомендацій NАЕМТ США. Активно популяризує питання надання медичної допомоги на своїй сторінці у ФБ.  Мобілізовані співробітники кафедри та члени підрозділів Територіальної оборони проводять навчання у своїх підрозділах”.

 

Прес-центр