Вступники на спеціальність «Громадське здоров’я» складали фаховий іспит

08.08.2023

7 серпня відбувся фаховий іспит для вступників на спеціальність 229 «Громадське здоров’я». Понад 30 вступників із багатьох регіонів України відповідали на тестові питання екзаменаційних білетів з базових питань громадського здоров’я.

Протягом двох років студенти оволодіватимуть широким спектром медичних наук на багатьох кафедрах НМУ імені О.О.Богомольця, а по завершенню навчання отримують дипломи, які дадуть їм право працювати у сфері громадського здоров’я. Саме на цій спеціальності формується сучасна модель підготовки фахівців із громадського здоров’я, орієнтованих на створення умов для збереження і зміцнення здоров’я на рівні громади, окремих груп населення. Такі фахівці займаються здоров’ям населення, детермінантами, що на нього впливають, здатні вирішувати складні завдання і проблеми галузі.

Перед початком іспитів до абітурієнтів звернулися заступник голови приймальної комісії, перший проректор із науково-педагогічної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко та секретар приймальної комісії, доцент Максим Тарасенко. Вони побажали вступникам успішно скласти іспити і долучитися до студентської родини НМУ імені О.О. Богомольця. Перший проректор зауважив, що всього другий рік проводиться набір на навчання на зазначену спеціальність, але уже сьогодні відчувається зростання популярності нового фаху, особливо серед управлінського персоналу.

Так, серед сьогоднішніх вступників – 8 представників ДП «Науковий токсикологічний центр» імені Л.І.Медведя, які прагнуть отримати другу вищу освіту саме в нашому Університеті. Ще двоє вступників представляють Чернігівську державну продовольчу споживчу службу, які також планують підвищити свій фаховий рівень.

Протягом двох годин тривав іспит, під час якого абітурієнти відповідали на 25 тестових питань. Екзаменаторами стали співробітники кафедри соціальної медицини та громадського здоров’я: професор Людмила Галієнко та доцент Вікторія Замкевич. Ця кафедра є профільною у навчальному процесі майбутніх фахівців громадського здоров’я.

На спеціальності «Громадське здоров’я» навчать оцінювати, порівнювати, інтерпретувати та прогнозувати основні показники у сфері громадського здоров’я; розробляти варіанти стратегій, спрямованих на збереження та зміцнення здоров’я населення;  планувати дослідження та збір інформації у сфері громадського здоров’я; продуктивно діяти заради збереження здоров’я населення в умовах надзвичайного стану; створювати ефективні команди із захисту громадського здоров’я та керувати ними.

Пресцентр НМУ